Sari la conținut

Pop-up

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Pop-up-urile sunt forme de publicitate on-line pe intregul internet. Ele sunt destinate să atragă traficul web sau sa capteze adrese de e-mail. Pop-up-urile sunt, în general, noi ferestre de browser web care afișaza reclame. Fereastra pop-up care conține o reclama este de obicei generata de JavaScript-uri prin activarea cross-site scripting (XSS), uneori ajutat de Adobe Flash, dar poate fi, de asemenea, generate de alte probleme de securitate din browser. O variație de ferestre de tip pop-up este publicitatea pop-under, care deschide o nouă fereastră de browser ascunsa sub fereastra activă. Pop-under nu întrerupe utilizatorul imediat și nu este văzuta până cand fereastra activa este închisa, ceea ce ingreuneaza determinarea site-ului care le-a deschis.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Anunțurile pop-up au provenit de pe site-ul Web de găzduire a paginii web Tripod.com la sfârșitul anilor 1990. Ethan Zuckerman susține că a scris codul pentru a lansa reclame în ferestre separate ca răspuns la plângerile anunțurilor banner strămutate. Nu a inventat fereastra pop-up. Zuckerman și-a cerut scuze mai târziu pentru că au apărut anunțurile pop-up neplăcute.[1]

Controversa privind brevetele[modificare | modificare sursă]

ExitExchange.com a depus dosarul pentru un brevet în anul 2000 pe o submulțime de publicitate pop-under numită o ieșire pop. După ani de controversă și numeroase articole privind brevetul pop-under, patentul a fost acordat de către Oficiul pentru Brevete și Mărci din SUA (USPTO) în aprilie și iunie 2008.[2] Numerele de brevet respective sunt brevetul U.S. Patent 7386555 și brevetul U.S. Patent 7353229. Brevetul 7386555 se referă la metoda de deschidere a unui pop de ieșire dintr-o bară de instrumente sau o aplicație software pe un dispozitiv de calcul, în timp ce brevetul 7353229 acoperă metoda utilizată pentru a deschide un pop de ieșire dintr-un script încorporat găsit într-un fișier media o pagină web).

Drepturi de autor[modificare | modificare sursă]

Aspectele privind drepturile de autor ale publicității pop-up sunt discutate în articolele Wikipedia despre lucrări derivate și despre transformare. Ambele articole conțin ilustrații și linkuri către exemple de publicitate pop-up.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ O'Toole, James. „Pop-up ad creator: 'I'm sorry'. money.cnn.com. Accesat în . 
  2. ^ „Patents”. Google.