Poartă AND

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
INTRARE IEȘIRE
A B A AND B
0 0 0
0 1 0
1 0 0
1 1 1

Poarta AND este o poartă logică digitală care implementează operația de conjuncție logică - se comportă conform tabelului de adevăr din dreapta. O ieșire cu nivel înalt de tensiune (1) rezultă doar dacă ambele intrări sunt cu nivel înalt (1). Dacă nici una sau doar o intrare este cu nivel înalt de tensiune, atunci ieșirea este cu nivel jos (0).

Simboluri[modificare | modificare sursă]

Există două simboluri pentru porțile AND: simbolul 'militar' și simbolul dreptunghiular. Mai sunt numite și simbolul american, respectiv britanic.

Descriere hardware și așezarea pinilor[modificare | modificare sursă]

Diagrama aranjamentului porţilor AND într-un circuit integrat CMOS 4081 standard.

Porțile AND sunt porți logice de bază, și de aceea sunt recunoscute în LTT și circuitele integrate CMOS. Circuitul integrat standard, seria 4000, CMOS este 4081, care include patru porți independente cu două intrări.

Acesta este disponibil la majoritatea producătorilor de semiconductoare precum Philips. Este de obicei disponibil în ambele formate, DIL și SOIC.

Ca și poarta AND standard cu două intrări, există disponibile și porți AND standard cu trei, patru sau opt intrări:

  • 4073: Poartă AND triplă cu 3 intrări
  • 4082: Poartă AND duală cu 4 intrări
  • Există o poartă NAND cu opt intrări (4068), și aceasta este ușor transformată într-o poartă AND cu opt intrări prin inversarea ieșirii.

Implementări[modificare | modificare sursă]

O poartă AND este de obicei creată folosind MOSFET NMOS sau PMOS, așa cum se arată în schemele de mai jos. Intrările digitale a și b produc ieșirea F, care are aceeași valoare ca și funcția AND.

Alternative[modificare | modificare sursă]

Poartă AND consturită folosind doar porţi NAND

Dacă nu există porți AND disponibile, ele pot fi făcute din porți NAND sau NOR, deoarece acestea două sunt considerate "porți universale" [1] care pot fi utilizate în crearea tuturor celorlaltor porți. Configurația alăturată ilustrează metoda de utilizare a porților NAND pentru a imita efectul porții AND.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ en Mano, M. Morris și Charles R. Kime. Logic and Computer Design Fundamentals, Third Edition. Prentice Hall, 2004. p. 73.