Poșta Română

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Compania Națională Poșta Română S.A.
Tip Companie de Stat
Fondată 1862
Sediu Bulevardul Dacia, nr. 140, Sector 2, București, România
Oameni cheie Alexandru Petrescu (Director General)
Industrie Servicii poştale şi de curierat/Telecomunicații
Venit 1,196 miliarde RON (2014)
Profit net +37,54 milioane RON (2014)
Active totale 720,5 milioane RON (2014)
Proprietar Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (75%)
Fondul Proprietatea (25 %)
Angajați 27.000 (2014)
Website www.posta-romana.ro

Compania Națională Poșta Română S.A. (Poşta Română) este operatorul național din domeniul serviciilor poștale și se află în proprietatea Statului român, reprezentat de Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației (75% din pachetul de acțiuni) și Fondul Proprietatea (25% din pachetul de acțiuni)[1].

Poşta Română a fost desemnată în decembrie 2013 de către ANCOM (Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii), furnizor unic de serviciu universal[2] în orice punct de pe teritoriul României, la tarife accesibile tuturor utilizatorilor şi la standarde ridicate de calitate.[3]

Desemnarea Poştei Române ca furnizor unic de serviciu universal s-a făcut din oficiu, având în vedere că "în urma anunţului de intenţie publicat în luna septembrie 2013, nicio companie nu a depus o cerere care să îndeplinească condiţiile de formă, dar şi de eligibilitate pentru a fi desemnată ca furnizor de serviciu universal în domeniul serviciilor poştale".[4]

Poșta Română este cel mai mare operator de profil din România și dispune de o rețea teritorială de peste 5.500 oficii poștale, distribuind săptămânal peste 10 milioane de trimiteri poștale[5].

Poşta Română are ca obiect de activitate:

A. Servicii poştale:

I. Servicii poştale de bază;

II. Servicii poştale altele decât cele de bază.

B. Editarea, tipărirea, comercializarea şi păstrarea timbrelor şi efectelor poştale în conservatorul de timbre;

C. Alte prestări de servicii conexe celor menţionate mai sus şi orice alte activităţi conform legislaţiei în vigoare.

Poşta Română este și acționar unic la Romfilatelia - societatea specializată în editarea și comercializarea mărcilor poștale românești[6].

La sfârşitul anului 2014, Poșta Română avea peste 27.000 de angajați, din care peste 11.000 erau factori poștali[7].

În 2014 Poşta Română a lansat propria companie de asigurări - Poşta Română Broker de Asigurări, societate cu personalitate juridică distinctă, autorizată de către Autoritatea de Supravegere Financiară, având ca acţionar unic Compania Naţională Poşta Română. Poşta Română Broker de Asigurări intermediază "asigurări generale, de la RCA la poliţe de sănătate".[8]

Sucursale[modificare | modificare sursă]

Compania este organizată în 41 de oficii judeţene de poştă şi două sucursale, respectiv: Fabrica de Timbre şi Sucursala Servicii Express. La nivelul întregii ţări există şapte centre regionale de tranzit.[9].

Galerie[modificare | modificare sursă]

Poşta Română - sediul central
Poşta Română, Sediul Central
Oficiul Poştal Bucureşti 51, Poşta Română
Oficiul Poştal Bucureşti 51

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Poşta Română. „Despre noi. https://www.posta-romana.ro/a50/despre-noi/prezentare.html. Accesat la 26 noiembrie 2015. 
  2. ^ ANCOM. „Serviciu universal în domeniul poştal. http://www.ancom.org.ro/serviciul-universal_913. Accesat la 26 noiembrie 2015. 
  3. ^ ANCOM. „ANCOM desemnează Compania Naţională Poşta Română ca furnizor de serviciu universal în domeniul serviciilor poştale. http://www.ancom.org.ro/ancom-desemneaza-compania-nationala-posta-romna-ca-furnizor-de-serviciu-universal-n-domeniul-serviciilor-postale_5150. Accesat la 26 noiembrie 2015. 
  4. ^ ANCOM. „ANCOM desemnează Compania Naţională Poşta Română ca furnizor de serviciu universal în domeniul serviciilor poştale. http://www.ancom.org.ro/ancom-desemneaza-compania-nationala-posta-romna-ca-furnizor-de-serviciu-universal-n-domeniul-serviciilor-postale_5150. Accesat la 26 noiembrie 2015. 
  5. ^ Poşta Română. „Despre noi. https://www.posta-romana.ro/a50/despre-noi/prezentare.html. Accesat la 26 noiembrie 2015. 
  6. ^ Romfilatelia introduce emisiunea de timbre Romania in UE, 5 Ianuarie 2007, wall-stret.ro, accesat la 24 martie 2011
  7. ^ Conform raport anual 2013, disponibil pe site-ul posta-romana.ro, accesat la 26 noiembrie 2014
  8. ^ Poşta Română. „Poşta Română Broker de Asigurare începe activitatea de intermediere. https://www.posta-romana.ro/a627/stiri/posta-romana-broker-de-asigurare-incepe-activitatea-de-intermediere.html. Accesat la 26 noimebrie 2015. 
  9. ^ Conform organigrama in vigoare de la 01 iunie 2015, disponibila pe www.posta-romana.ro, accesat la 26 noiembrie 2014

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]