Poșta Română

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Compania Națională Poșta Română S.A.
Tip Companie de Stat
Fondată 1862
Sediu Bulevardul Dacia, nr. 140, Sector 2, București[1], România
Oameni cheie Elena Petrașcu (Director General interimar)
Industrie Servicii poștale și de curierat/Telecomunicații
Venit 1,135 miliarde RON (2016)
Profit net +10,45 milioane RON (2016)
Active totale 349,2 milioane RON (2016)
Proprietar Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (75%)
Fondul Proprietatea (25 %)
Angajați peste 25.000 (2017)
Prezență online
www.posta-romana.ro

Compania Națională Poșta Română S.A. (Poșta Română) este operatorul național de servicii poștale și de curierat din România, furnizor unic de serviciu universal[2] pe întreg teritoriul țării, la tarife accesibile tuturor utilizatorilor și standarde ridicate de calitate.

Poșta Română se află în proprietatea Statului Român, reprezentat de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (75% din pachetul de acțiuni) și Fondul Proprietatea (25% din pachetul de acțiuni)[3].

Poșta Română a fost desemnată furnizor unic de serviciu universal în decembrie 2013 de către ANCOM (Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații).[4]

Desemnarea Poștei Române ca furnizor unic de serviciu universal s-a făcut din oficiu, având în vedere că "în urma anunțului de intenție publicat în luna septembrie 2013, nicio companie nu a depus o cerere care să îndeplinească condițiile de formă, dar și de eligibilitate pentru a fi desemnată ca furnizor de serviciu universal în domeniul serviciilor poștale".[5]

Poșta Română este cel mai mare operator de profil din România și dispune de o rețea teritorială de peste 5.500 oficii poștale, distribuind săptămânal peste 10 milioane de trimiteri poștale[6].

Poșta Română are ca obiect de activitate:

A. Servicii poștale:

I. Servicii poștale de bază;

II. Servicii poștale altele decât cele de bază.

B. Editarea, tipărirea, comercializarea și păstrarea timbrelor și efectelor poștale în conservatorul de timbre;

C. Alte prestări de servicii conexe celor menționate mai sus și orice alte activități conform legislației în vigoare.

Poșta Română este și acționar unic la Romfilatelia - societatea specializată în editarea și comercializarea mărcilor poștale românești[7].

La sfârșitul anului 2014, Poșta Română avea peste 27.000 de angajați, din care peste 11.000 erau factori poștali[8].

În 2014 Poșta Română a lansat propria companie de asigurări - Poșta Română Broker de Asigurări, societate cu personalitate juridică distinctă, autorizată de către Autoritatea de Supravegere Financiară, având ca acționar unic Compania Națională Poșta Română. Poșta Română Broker de Asigurări intermediază "asigurări generale, de la RCA la polițe de sănătate".[9]

Sucursale[modificare | modificare sursă]

Poșta Română este organizată în 41 de oficii județene de poștă și două sucursale, respectiv: Fabrica de Timbre și Sucursala Servicii Express. La nivelul întregii țări există șapte centre regionale de tranzit.[10].

Galerie[modificare | modificare sursă]

Poşta Română - sediul central
Poșta Română, Sediul Central
Oficiul Poştal Bucureşti 51, Poşta Română
Oficiul Poștal București 51

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Contact Resurse Umane - Poșta Română”, posta-romana.ro, https://www.posta-romana.ro/contact-resurse-umane.html, accesat la 18 octombrie 2016 
  2. ^ ANCOM. „Serviciu universal în domeniul poștal. http://www.ancom.org.ro/serviciul-universal_913. Accesat la 26 noiembrie 2015. 
  3. ^ Poșta Română. „Despre noi. https://www.posta-romana.ro/a50/despre-noi/prezentare.html. Accesat la 26 noiembrie 2015. 
  4. ^ ANCOM. „ANCOM desemnează Compania Națională Poșta Română ca furnizor de serviciu universal în domeniul serviciilor poștale. http://www.ancom.org.ro/ancom-desemneaza-compania-nationala-posta-romna-ca-furnizor-de-serviciu-universal-n-domeniul-serviciilor-postale_5150. Accesat la 26 noiembrie 2015. 
  5. ^ ANCOM. „ANCOM desemnează Compania Națională Poșta Română ca furnizor de serviciu universal în domeniul serviciilor poștale. http://www.ancom.org.ro/ancom-desemneaza-compania-nationala-posta-romna-ca-furnizor-de-serviciu-universal-n-domeniul-serviciilor-postale_5150. Accesat la 26 noiembrie 2015. 
  6. ^ Poșta Română. „Despre noi. https://www.posta-romana.ro/a50/despre-noi/prezentare.html. Accesat la 26 noiembrie 2015. 
  7. ^ Romfilatelia introduce emisiunea de timbre Romania in UE, 5 Ianuarie 2007, wall-stret.ro, accesat la 24 martie 2011
  8. ^ Conform raport anual 2013, disponibil pe site-ul posta-romana.ro, accesat la 26 noiembrie 2014
  9. ^ Poșta Română. „Poșta Română Broker de Asigurare începe activitatea de intermediere. https://www.posta-romana.ro/a627/stiri/posta-romana-broker-de-asigurare-incepe-activitatea-de-intermediere.html. Accesat la 26 noimebrie 2015. 
  10. ^ Conform organigrama in vigoare de la 01 iunie 2015, disponibila pe www.posta-romana.ro, accesat la 26 noiembrie 2014

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]