Plasmocit

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Plasmocitele sunt leucocite care sintetizeaza cantitati mari de anticorpi, de la cateva sute la mii de anticorpi pe secundă per celulă. Acestea se gasesc in mod normal in tesuturi, si nu in sange, reprezentand stadiul final al diferentierii limfocitelor B. Spre deosebire de alte limfocite B care produc imunoglobuline atasate de suprafata membranei celulare, acestea sunt capabile sa produca forma solubila (secretata) a imunoglobulinelor. De asemenea, plasmocitele sunt incapabile sa prolifereze celular, după maturarea de afinitate în centrul germinal, celulele plasmatice avand o durată de viață nedeterminată, variind de la zile la luni.

Spre deosebire de limfocitele B nediferentiate, plasmocitele nu pot comuta clasa de anticorpi; nu pot acționa ca APC-uri, deoarece plasmocitele nu mai pot prezenta MHC II; și nu mai sunt capabile se internalizeze antigenul, deoarece acestea nu mai prezinta cantitati importante de imunoglobuline pe suprafata. Totusi, prezenta cantitatilor mici de imunoglobulina (BCR) este necesara, deoarece expunerea plasmocitului la antigenul specific prin intermediul acestui receptor determina durata de viata a plasmocitului. Durata de viata, clasa de anticorpi produsi, precum și locul, unde plasmocitele se gasesc, depind de semnalele primite de la limfocitele Th în timpul diferențierii.

  • Diferențierea T-independentă (stimularea unui limfocit B fara implicarea unei celule T, de exemplu, antigeni non-proteici) poate avea loc oriunde în organism și rezulta în secretia de anticorpi IgM.
  • Diferentierea T-dependenta presupune existenta a doua răspunsuri: primar și secundar:
    • răspunsul primar (limfocitul T este prezent in momentul contactului inițial al limfocitului B cu antigenul proteic) duce la diferentierea unor plasmocite cu o durată de viata scurta, si acestia rămân în regiunile extramedulare ale ganglionilor limfatici,
    • raspunsul secundar produce plasmocite cu o durata de viata mai lunga. Acestea produc IgG și IgA, și adesea migrează în măduva osoasă. Plasmocitele vor secreta anticorpi IgG3 daca s-au maturat in prezenta interferon-gamma. Deoarece maturarea celulelor B implică si hipermutatia somatica, anticorpii produsi vor avea o afinitate foarte mare pentru antigenul lor.

Celulele plasmatice pot produce doar un singur tip de anticorpi dintr-o singură clasă de imunoglobuline (de exemplu, doar IgA sau IgG1).

Sângeeditează
Elemente figurate

Hematopoieză (→ Eritropoieză - Leucopoieză - Trombopoieză)

Eritrocit (→ Grupă sanguină)

Trombocit (→ rol în coagulare)

Leucocite mononucleare (agranulocite): Monocit - Limfocit T (→Limfocit T helper - Limfocit T supresor - Limfocit T citotoxic) - Limfocit B (→Plasmocit - Limfocit B cu memorie - Celulă Natural Killer)

Leucocite polimorfonucleare (granulocite): Neutrofil - Eozinofil - Bazofil

Plasmă sanguină

Anticorpi - Sistemul complementului - Factori ai coagulării - Sisteme-tampon sanguine