Planetariul din Silezia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Planetariul din Silezia
Statuia lui Nicolaus Copernic din fața planetariului

Planetariul din Silezia sau Planetariul din Silezia și Observatorul astronomic (poloneză Planetarium Śląskie polonez: Śląskie Planetariul i Obserwatorium Astronomiczne este cel mai mare și cel mai vechi planetariu din Polonia. A fost fondat la 4 decembrie 1955 pentru a-l pe comemora marele astronom Nicolaus Copernic. Planetariul este situat în Parcul Central din Silezia, la hotarul dintre orașele Katowice si Chorzów din Zona Metropolitană a Sileziei Superioare.

A fost ridicat pe cel mai înalt deal (Parkowa) din Parcul de Cultură al provinciei, cu o suprafață de 600 ha, care include Parcul Etnografic din Silezia Superioară, un parc de amuzament, o grădină zoologică, Planetariul, Observatorul Astronomic și Stadionul Silezia.

Facilități[modificare | modificare sursă]

Un ecran în forma unei cupole care imită cerul a fost construit în interiorul planetariului. Este și locul care găzduiește prelegeri despre astronomie și geografie, precum și spectacole. În 2011 a găzduit cea de-a cincea Olimpiadă Intenațională de Astronomie și Astrofizică.

Observatorul astronomic este echipat cu o lunetă astronomică cu diametrul de 300 mm, (cea mai mare în uz din Polonia), precum și o serie de instrumente mai mici. În zilele senine, vizitatorii pot vizualiza imagini în direct ale Soarelui și, după apusul soarelui, o serie de obiecte cerești, mărite de până la 750 de ori.

Observatorul desfășoară activități de cercetare privind comete și planete mici. Planetariul are o bibliotecă de astronomie ce conține aproximativ 10.000 de volume, iar în curte, un ceas solar impresionant. Coridoarele găzduiesc exponate legate de astronomie.

Stațiile meteorologice și seismologice ale planetariului a efectua observații periodice și găzduiesc cursuri educaționale.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Planetariul din Silezia