Planetariul Silezian

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Planetariul din Silezia)
Planetariul Silezian
Statuia lui Nicolaus Copernic din fața planetariului

Planetariul Silezian (în poloneză Planetarium Śląskie) este cel mai mare și cel mai vechi planetariu din Polonia. A fost fondat la 4 decembrie 1955 pentru a-l comemora pe astronomul Nicolaus Copernic. Planetariul este situat în Parcul Silezian, în apropiere de orașele Katowice și Chorzów.

A fost ridicat pe cel mai înalt deal din parcul respectiv, cu o suprafață de 600 ha, care include Parcul Etnografic al Sileziei Superioare, un parc de amuzament, o grădină zoologică, planetariul, observatorul astronomic și Stadionul Silezian⁠(en)[traduceți].

Facilități[modificare | modificare sursă]

Un ecran în forma unei cupole care imită cerul a fost construit în interiorul planetariului. Este și locul care găzduiește prelegeri despre astronomie și geografie, precum și spectacole. În 2011 a găzduit cea de-a cincea Olimpiadă Intenațională de Astronomie și Astrofizică.

Observatorul astronomic este echipat cu o lunetă astronomică cu diametrul de 300 mm, (cea mai mare în uz din Polonia), precum și o serie de instrumente mai mici. În zilele senine, vizitatorii pot vizualiza imagini în direct ale Soarelui și, după apusul soarelui, o serie de obiecte cerești, mărite de până la 750 de ori.

Observatorul desfășoară activități de cercetare privind comete și planete mici. Planetariul are o bibliotecă de astronomie ce conține aproximativ 10.000 de volume, iar în curte, un ceas solar impresionant. Coridoarele găzduiesc exponate legate de astronomie.

Stațiile meteorologice și seismologice ale planetariului a efectua observații periodice și găzduiesc cursuri educaționale.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Planetariul Silezian