Placaj

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Spruce plywood.JPG

Proiectare [modificare | modificare sursă]

Fabricarea unui panou de placaj necesită șase etape principale: derulare, sortare, calibrare, presare, slefuire și tăierea la formate standardizate.

Foile de furnir care alcătuiesc panoul se obțin prin derularea unui bustean. Acesta se rotește in jurul axei si intra in contact cu o lamă, rezulta astfel o foaie de furnir cu o grosime de 0,33 la 4 mm. Furnirele sunt apoi uscate și tăiate la dimensiune. Din acest proces rezulta furnire cu dimensiuni mai mici decat ale panoului final, acestea sunt imbinate pentru a reconstitui foi intregi.

Fatetele astfel obținute sunt apoi sortate în funcție de calitate: cele mai bune servesc drept placari exterioare (fețe) și altele, cele imbinate sau imbinate in dinti) servesc ca interioare (miez).

Acestea sunt apoi lipite cu adeziv , uree-formaldehidă , melamină , fenol sau rezorcinol .

Dupa aplicarea adezivului foile rezultate sunt introduse într-o presă, ale căror fețe sunt încălzite pentru a asigura fixarea adezivului. Temperatura operațiunii (160 ° C), de asemenea, acest proces de incalzire elimina orice organism viu (insecte, bacterii).

După răcire, panourile sunt șlefuite și retezate dimensiunile finale.

Diferența dintre placaj și placaj flexibil [modificare | modificare sursă]

Diferența dintre placaj și placaj flexibil constă în esența din care este produs și grosimea placajului.

Într-un placaj uzual, foile de furnir sunt suprapuse alternativ pe lungime și perpendicular, încrucișate, având grosimi identice.

Într-un placaj flexibil, fațetele sunt întotdeauna un număr impar, de asemenea așezate încrucișat, însă straturile exterioare reprezintă aproape toată grosimea placajului, miezul fiind realizat din furnire foarte subțiri. Această caracteristică îi conferă proprietăți bune de îndoire . Placaj flexibil este deosebit de folosit pentru a face butoaie,bărci,mobilier sau lucrări speciale. Cu toate acestea, înainte de îndoire plăcile flexibile nu au același caracteristici de rezistență ca ale placajului obișnuit.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Placaj