Sari la conținut

Piața Matache

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Piața Matache - exterior în 2009
Piața Matache - interior în 2009

Piața „Matache” din București se află la intersecția Căii Griviței cu Calea Buzești, renumit loc de tranzit al comercianților de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Printre ei se afla și măcelarul Loloescu Matache. Acesta și-a început afacerea după Războiul de Independență, către 1879, când au început să se construiască vestita hală Matache. La acea vreme, intersecția Căii Griviței cu Calea Buzești se afla la marginea orașului. La 18 ianuarie 1948, Piața „Matache Măcelaru” devine piață de stat cu numele de Piața „Ilie Pintilie”.

Hala Matache Măcelaru este amenințată cu demolarea, prin noul proiect al arterei de circulatie "diametrala nord-sud", promovat de primarul Sorin Oprescu, partial prin actiuni ilegale.[1] Cinematograful Feroviar este o clădire construită în deceniul opt al secolului 19. Clădirea a fost incendiată la Revoluție, fiind demolat in 2010 in mod ilegal.[2]

În apropierea Pieței „Matache Măcelaru” se află bustul doctorului Haralambie Botescu. Medicul a desfășurat o activitate meritorie în combaterea epidemiilor în timpul Primului Război Mondial. Acest bust, realizat de sculptorul D. Mățăoanu în bronz, se află în actuala Piață „Haralambie Botescu” (la intersecția Străzii Berzei cu Strada Popa Tatu).

  1. ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ [1]

Legături externe

[modificare | modificare sursă]
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Piața Matache