Bătăuș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Philomachus pugnax)
Bătăuș
Stare de conservare

Risc scăzut (LC)  (IUCN 3.1)[1]
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Aves
Ordin: Charadriiformes
Familie: Scolopacidae
Gen: Philomachus
Merrem, 1804
Specie: P. pugnax
Nume binomial
Philomachus pugnax
(Linnaeus, 1758)
Generally Ruffs migrate north and breed in the northern hemisphere from about May to August, and generally at the end of the breeding season they migrate south and spend several months the Sub-Tropics before migrating north again
      Breeding summer visitor
      Present all year
      Non-breeding range
Calidris pugnax pugnax - MHNT

Bătăușul (Philomachus pugnax) este o pasăre migratoare care face parte din familia „Scolopacidae” și apare frecvent în perioadele de pasaj vara în delta Dunării și regiunea litoralului Mării Negre, însă nu cuibărește în România.

Mod de viață, răspândire[modificare | modificare sursă]

Ținuturile de nidificare fiind Europa de Nord și Asia de Nord iar cele de iernare fiind Africa de Nord și Asia de Sud. În perioada împerecherii masculul are un guler mare din pene colorate, alb, portocaliu, roșu cu nuanțe de cafeniu cu pete mai închise. Un astfel de polimorfism fiind rar întâlnit la păsări. Este o pasăre ocrotită, ea cu mărimea de ca. 30 de cm, cuibărește în regiunile de tundră și smârcuri din nordul Eurasiei și care iernează în delta Nigerului din Mali. In perioada de tranzit traversează Europa, România, Germania. Bătăușul este ocrotit fiind o pasăre pe cale de dispariție, cauzat de agricultura extensivă care a determinat piederea biotopului necesar păsării.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ BirdLife International (). Philomachus pugnax. Lista roșie a speciilor periclitate IUCN. Versiunea 2013.2. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Bătăuș
Wikispecies
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Bătăuș