Philippe Gilbert

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Philippe Gilbert
Philippe Gilbert RVV2008.JPG
Informații personale
Născut 5 iulie 1982 (1982-07-05) (33 de ani)
Înălțime 1.79 m
Greutate 67 kg
Informații despre echipă
Echipa actuală Omega Pharma-Lotto
Disciplina șosea
Rol în echipă ciclist
Specialitate curse clasice


Philippe Gilbert (n. 5 iulie 1982, Verviers, Belgia) este un ciclist belgian care evolueaza pentru echipa de UCI ProTour Omega Pharma-Lotto. Gilbert este un specialist în clasice.

Carieră[modificare | modificare sursă]

Gilbert a devenit profesionist în 2003, cand a intrat in echipa Francaise des Jeux. În timpul acelui sezon a inregistrat prima victorie prin câștigarea unei etape in Tour de l'Avenir. În 2004 el a început prin a câștiga o etapă în Tour Down Under, precum și clasamentul pentru tineri. A câștigat, de asemenea, Paris-Corrèze. În 2005 el a castigat mai multe curse din Franța, care i-au permis sa castige Coupe de France de cyclisme sur route. Aceste victorii au inclus Trophee des Grimpeurs, Tour du Haut-Var și Polynormande. El a castigat, de asemenea, etape în Patru zile de la Dunkirk și Tour Méditerranéen.

2006 a devenit anul in care Gilbert si-a aratat clasa in cursele clasice câștigand prestigiosul Omloop Het Volk dupa ce a atacat în mod repetat, până când, după a scăpat singur cu 7 km inainte de final. In timpul sezonului, de asemenea, el a câștigat GP de Fourmies și GP de Wallonie, precum și etape in Dauphiné Libere și ENECO Tour.

La începutul anului 2007, el a avut o cancer de piele. Din acest motiv el a trebuit să întârzie începutul sezonului . Acest lucru nu l-a oprit in a incerca sa castige Milano - San Remo, unde a reușit să evadeze pe Poggio cu Riccardo Ricco ,dar au fost prinsi cu 1200 de metri inainte de linia de sosire. El nu a putut castiga nimic pana la Turul Limousin, aceasta fiind singura lui victorie din 2007. În Paris-Tours a fost prins cu 500 de metri inainte de final e împreună cu Karsten Kroon și Filippo Pozzato.

Gilbert a început sezonul 2008 prin castigarea clasamentului de cel mai bun catarator în Tur Down Under și clasamentului general, precum și două etape in Vuelta o Mallorca. El a câștigat mai târziu Het Volk pentru a doua oară în cariera sa solo, după un atac cu aproape 50 km inainte de final. El a terminat anul prin castigarea clasicei Paris-Tours pe care a castigat-o in urma unui sprint cu colegii lui de evadare, plutonul terminand la 4 secunde in spatele lor.

În 2009, el a repetat succesul lui in Paris-Tours atacând pe ultima catarare cu Tom Boonen și Borut Bozic. O săptămână mai târziu, el a castigat, de asemenea, prestigiosul Giro di Lombardia după ce a evadat din pluton cu Samuel Sánchez, batandu-lcu o jumătate de bicicleta.

În 2010 el a câștigat prima sa clasica a anului, Amstel Gold Race, în luna aprilie. După o cursă agresiva care a cuprins multe atacuri, a castigat printr-un atac de mare forta în ultimii 500 de metri a catararii spre linia de sosire.

Legături externe[modificare | modificare sursă]