Phaseolus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Phaseolus

Fasole
Clasificare științifică
SupradomeniuBiota
SupraregnEukaryota
RegnPlantae
SubregnViridiplantae
InfraregnStreptophyta
DiviziuneTracheophyta
SubdiviziuneSpermatophytes
OrdinFabales
FamilieFabaceae
SubfamilieFaboideae
TribPhaseoleae
Gen
Phaseolus[1][2][3]
L., 1753
Tip taxonomic
Phaseolus vulgaris L., 1753

Phaseolus este un gen ce cuprinde plante anuale sau perene, ierbacee, mai rar arbuști sau arbori, agățătoarea sau erecte. Vârful tulpinii are tendința de a se răsuci în jurul unui suport în sens opus acelor de ceasornic. Rădăcina prezintă nodozități (în care trăiesc în simbioză bacteriile fixatoare de azot). Frunzele sunt imparipenate, trifoliate. Stipelele sunt persistente și bine dezvoltate. Florile sunt hermafrodite, zigomorfe (cu un singur plan de simetrie), pe tipul 5 (pentamere). Corola este alcătuită din stindard/vexil (o petală mare), 2 alele/apripioare și carena/ luntrița (formată din 2 petale concrescute). Florile axiale sau subaxiale sunt solitare sau în racem. Păstaia poate fi sesilă sau stipidată liniară sau falcată, comprimată sau subcilindrică. Semințele sunt alungite, reniforme sau sferice cu embrion voluminos. Cotiledoanele sunt cărnoase, bogate în amiloaleuronă.

Genul Phaseolus cuprinde circa 230 de specii, majoritatea răspândite în ținuturile tropicale ale Americii.

Dintre acestea se cultivă circa 20 de specii din care 12 specii pentru scopuri alimentare și 8 specii furajere, pentru îngrășământ verde și ca plante decorative. Unele din aceste specii sunt de origine americană, altele de origine asiatică.

Speciile de origine americană se caracterizează prin păstăi plate, cu vârful lung, boabe mari, stipele mici și de formă triunghiulară. Printre cele mai importante specii amintim: Phaseolus vulgaris, Phaseolus multiflorus, Phaseolus lunatus, Phaseolus acutifolius, Phaseolus caracalla, Phaseolus semierectus.

Speciile de origine asiatică se caracterizează prin păstăi mici, cilindrice, cu vârful ascuțit, boabe mici, stipele late și în formă de pinten. Plantele sunt acoperite cu numeroși peri. Cele mai importante specii sunt: Phaseolus aureus, Phaseolus mungo, Phaseolus aconitifolius, Phaseolus angularis, Phaseolus sublobatus si Phaseolus calcaratus. 

Speciile de Phaseolus sunt folosite ca nutriment pentru larvele unor lepidoptere precum si de către numeroase specii de viermi.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Genera Plantarum[*][[Genera Plantarum (5th edition of Genera Plantarum by Carl Linnaeus)|​]], p. 323  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ Species Plantarum, p. 723 
  3. ^ A new subfamily classification of the Leguminosae based on a taxonomically comprehensive phylogeny – The Legume Phylogeny Working Group (LPWG)[*][[A new subfamily classification of the Leguminosae based on a taxonomically comprehensive phylogeny – The Legume Phylogeny Working Group (LPWG) (articol științific)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]