Sari la conținut

Petar I Petrović-Njegoš

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Petar I Petrović-Njegoš
Date personale
Născutaprilie 1749 Modificați la Wikidata
Njeguši, Comuna Cetinje, Muntenegru Modificați la Wikidata
Decedat (81 de ani) Modificați la Wikidata
Cetinje, Comuna Cetinje, Muntenegru[1] Modificați la Wikidata
PărințiMarko Petrović-Njegoš[*][[Marko Petrović-Njegoš (Peerage person ID=221428)|​]][2]
Andjelija Martinović[*][[Andjelija Martinović (Peerage person ID=596719)|​]][2] Modificați la Wikidata
Cetățenie Vlădicatul Muntenegru Modificați la Wikidata
Religiecreștinism ortodox[*] Modificați la Wikidata
Ocupațieconducător[*]
preot
scriitor
istoric Modificați la Wikidata
Limbi vorbiteLimba muntenegreană Modificați la Wikidata

Petar I Petrović-Njegoš (în sârbă chirilică: Петар I Петровић Његош; n. aprilie 1749, Njeguši, Comuna Cetinje, Muntenegru – d. , Cetinje, Comuna Cetinje, Muntenegru) a fost un mitropolit ortodox din Muntenegru și vladika al acestuia. A fost cel mai popular lider spiritual și militar al dinastiei Petrović. A fost canonizat de Biserica Ortodoxă Sârbă sub numele de Sfântul Petru de Cetinje (Sveti Petar Cetinjski).

El a fost descris ca „un om de statură neobișnuită, trăsături frumoase, talent considerabil și caracter extrem de respectat” de Therese Albertine Luise Robinson.[3]

Biografia[modificare | modificare sursă]

Pictură din secolul al XIX-lea reprezentând pe Sfântul Petru de Cettigne

Născut în orașul montenegrin Njeguši, la 1 aprilie 1747, Petar a fost tuns în călugări și hirotonit diacon la vârsta de doar 12 ani. În 1760, l-a însoțit pe unchiul său, episcopul Vasile, în Imperiul Rus pentru a studia acolo, dar acesta din urmă a decedat în anul următor, forțându-l pe Pietro să se întoarcă în Montenegro.

Tânărul diacon a devenit preot câțiva ani mai târziu și ulterior a fost ridicat la rangul de arhimandrit. A fost asistentul mitropolitului Sava în administrarea diecezei până la moartea acestuia în 1784, an în care a fost ales mitropolit al Muntenegrului.

Prin această funcție, Pietro nu doar că a devenit lider spiritual al comunității ortodoxe locale, ci și conducătorul secular (guvernator) a montenegrenilor. Pe tot parcursul funcției sale, s-a dedicat cu strictețe promovării păcii între diversele triburi slave și a luptat împotriva dușmanilor externi ai poporului său.

În timpul unei noi vizite în Rusia în 1785, Muntenegru a fost atacat de trupele turcești și ocupat, forțându-l pe Petar să se întoarcă în grabă pentru a conduce războiul de eliberare al propriului popor. La 3 octombrie 1796, a învins armata turcă în bătălia de la Krusi, făcând țara sa practic independentă față de Imperiul Otoman.

În 1813, sub conducerea sa, armata muntenegreană, sprijinită de marinele britanică și rusă, s-a opus victorios trupelor lui Napoleon în Dalmatia. Cu toate acestea, la Congresul de la Viena, independența Muntenegrului nu a fost recunoscută, ceea ce a determinat mii de muntenegreni să caute refugiu în Serbia și în Rusia pentru a scăpa de foamete și de persecuțiile politice.

În ciuda rolului său politic și religios, Petar a continuat să trăiască ca un simplu călugăr, dedicându-și mare parte din zi în rugăciune și practici ascetice în mica sa chilie. Viața sa era împărțită între rugăciune, post și politică, totuși Petar a găsit timp să citească cărți în franceză, italiană și rusă, pentru a-și îmbunătăți cunoștințele în doctrina ortodoxă și în cultura seculară.

La nivel social, a pregătit Muntenegru să devină un stat modern, introducând un sistem eficient de impozite, promovând educația și încurajând inițiativele economice private.

Un aspect semnificativ al politicii sale penale a fost că, conform autobiografiilor sale, niciun criminal nu a fost condamnat la moarte în timpul guvernării sale. De asemenea, a ratificat primul cod penal muntenegrean, cunoscut sub numele de Zakonik Petra I.

Sfântul Petru, mitropolit și guvernator al Cettigne și al întregului Muntenegru, a murit la 31 octombrie 1830. I-a succedat nepotul său, Petru II (Njegoš).

Agografia sa povestește că în 1834, când relicvele sale au fost deschise, trupul său a fost găsit intact și parfumat cu mir, un detaliu care a accelerat canonizarea sa.

Note[modificare | modificare sursă]