Percival David Foundation of Chinese Art

51°31′29″N 0°7′49″V (Percival David Foundation of Chinese Art) / 51.52472°N 0.13028°V
De la Wikipedia, enciclopedia liberă


Vazele David, spus a fi două dintre cele mai cunoscute porțelanuri chinezești din lume

Percival David Foundation of Chinese Art (prescurtată ca PDF) este o colecție de ceramică chinezească și articole conexe, expusă permanent în propria galerie din camera 95 a British Museum. Scopul principal al fundației este de a promova studiul și predarea artei și culturii chineze. Colecția este formată din aproximativ 1.700 de piese din porțelan Song, Yuan, Ming și Qing din dinastia Qing (din secolul al X-lea până la XVIII), precum și o pictură, Scroll of Antiquities ((古玩圖 Guwan tu, 1728, domnia lui Yongzheng).[1]

Colecția se concentrează pe piese din „gustul chinezesc”, mai degrabă decât în ​​produsele de export, și pe porțelanul imperial, o mare parte din obiectele din Jingdezhen. Acesta include exemple superbe ale rarelor produse Ru și Guan și două importante vaze din porțelan albastru și alb din dinastia Yuan („Vazele David”), cele mai vechi piese din porțelan albastru și alb datate din 1351.[2] Fundația are, de asemenea, o mare bibliotecă de cărți din vestul și estul asiatic legate de arta chineză; acest și materialul de arhivă sunt găzduite în biblioteca SOAS (School of Oriental and African Studies), Universitatea din Londra.

În 1950, Colecția a fost prezentată Universității din Londra de către colecționarul și savantul Sir Percival David, care o asamblase.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ McCausland, Shane (). „The Emperor's Old Toys: Rethinking the Yongzheng (1723-35) Scroll of Antiquities in the Percival David Foundation”. Transactions of the Oriental Ceramic Society (în engleză). 66: 65-75. 
  2. ^ British Museum press release

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Percival David Foundation of Chinese Art
Video (extern)
The David Vases, Smarthistory