Peștera Unguru Mare

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Peștera Ungurul Mare reprezintă un punct de interes din Defileul Crișului Repede.

Localizare și acces[modificare | modificare sursă]

Portalul peșterii se deschide în versantul stîng al rîului Crișul Repede, în curbura formată între localităție Bălnaca (amonte) și Șuncuiuș (aval). Înainte de tunelul feroviar dintre cele două localități se ramifică un drum nemodernizat, ce urmărește Crișul Repede spre amonte, pînă la peșteră.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Portalul mare (aprox. 20 m înălțime) și galeria spațioasă cu care se continuă constituie o atracție turistică, iar pentru oamenii preistorici însemna un adăpost spațios cu lumină naturală. Excavările arheologice au relevat o bogată activitate antropică începînd din neolitic. [1] Pe poteca ce străbate sala de la intrare s-au amenajat vitrine cu exponate relevante.

Galeria de la intrare continuă, aprox. 150 m, pe tot parcursul ei cu secțiuni între 33...15 m lățime și 25...15 m înălțime, apoi cotește la stînga unde se găsește resurgența pîrîului ce o străbate. Continuarea este lipsită de ramificații importante, terminusul [2] aflînduse la aprox. 300 m și la +40 m diferență de nivel față de intrare. [3]

O importantă colonie de lilieci își are adăpostul în această peșteră. [4]

Peştera Unguru Mare (Foto: Andrea Turei, 2011)

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ [1] Descoperirea unui vestigiu
  2. ^ Punctul cel mai depărtat de intrare, măsurînd în linie dreaptă. Nu i se spune capăt deoarece în multe cazuri continuarea poate avea loc prin scufundări cu scafandru, decolmatări, etc
  3. ^ Rusu Teodor - Pe Urmele Apelor Subterane. Carstul din Munții Pădurea Craiului, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1988, p. 196.
  4. ^ [2] O numărare din anul 1996

Legături externe[modificare | modificare sursă]