Parcul Național Digya

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Parcul Național Digya
Categoria II IUCN (Parc național)
Harta locului unde se află Parcul Național Digya
Harta locului unde se află Parcul Național Digya
Localizarea rezervației (punctul marchează aproximativ centrul rezervației)
Poziția Regiunea Brong-Ahafo, Ghana Ghana
Coordonate Coordonate: 7°25′N 0°17′V / 7.417°N 0.283°V / 7.417; -0.2837°25′N 0°17′V / 7.417°N 0.283°V / 7.417; -0.283
Suprafață 3743 km²
Înființare [1]  Modificați la Wikidata

Parcul Național Digya este cel de-al doilea parc național ca suprafață și cea mai veche arie protejată din Ghana. Este localizat în Regiunea Brong-Ahafo, a fost creat în anul 1900, iar din 1971 are statut de parc național. Este singura arie protejată ghaneză care se învecinează cu Lacul Volta.

Geografie[modificare | modificare sursă]

Întins pe o suprafață de 3743 kilometri pătrați, Parcul Național Digya se învecinează la nord, sud și est cu Lacul Volta[2]. Are o formă peninsulară și ocupă un teren jos, cu relief ondulat[3]. Din punct de vedere al vegetației, rezervația se află într-o zonă de tranziție de la pădurea ecuatorială la savană[4].

Istoric[modificare | modificare sursă]

Parcul Național Digya a fost creat ca și arie protejată în anul 1900, aceasta conferindu-i titlul de cea mai veche rezervație de pe teritoriul Ghanei[2]. A fost achiziționată de către guvern[5] și transformată în parc național în 1971[2]. În perioada în care guvernul a obținut teritoriile, parcului acestea aveau o populație grupată în sate de fermieri și pescari. În 2006 erau 49 de astfel de așezări, pe care guvernul a început să le evacueze[5] . Din anul 2005 funcționează un sistem de pază menit să contracareze activitățile ilegale[6].

Faună[modificare | modificare sursă]

În Parcul Național Digya sunt protejate cel puțin 6 specii de primate[7] și elefanți ce fac parte din specii mai puțin studiate; populația de elefanți este a doua cea mai numeroasă din Ghana[8] . În brațele lacului Volta care se extind către limitele parcului trăiesc lamantini și vidre fără gheare Avifauna zonei cuprinde 236 de specii[2].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://ghanawildlife.org/digya.html  Lipsește sau este vid: |title= (help)
  2. ^ a b c d „Digya National Park”. Ghana Wildlife Division. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „Ghana National Parks”. Guide for Africa. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „Digya National Park”. ABACA Tours. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ a b Boyefio, Gilbert (). „Digya National Park, residents lives far from normal”. GhanaWeb. Arhivat din original la . Accesat în .  Citare cu parametru depășit |coauthors= (help)
  6. ^ Jachmann, Hugo (). „Monitoring law-enforcement performance in nine protected areas in Ghana”. Biological Conservation. Elsevier. 141 (1): 89–99. Accesat în . Previous studies showed that the amount of illegal activity predominantly depends on resource allocation for law enforcement, in terms of staff density, patrol effort and fund- ing (Leader-Williams and Albon, 1988; Leader-Williams et al., 1990; Dublin and Jachmann, 1992; Jachmann and Billiouw, 1997; Jachmann, 1998, 2002)...Early 2005, the same system was established in Kogyae Strict Nature Reserve and in Digya National Park (Fig. 1). 
  7. ^ „Ghana National Parks”. Palace Travel. Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ Kumordzi, Bright B. (). „An elephant survey in Digya National Park, Ghana, and implications for conservation and management”. Pachyderm. Arhivat din original la . Accesat în .  Citare cu parametru depășit |coauthors= (help)