Parbriz

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Parbriz la automobilul BMW Isetta montat în uşa acesteia
Parbriz din sticlă duplex, spart
Parbriz cu încălzire la interior, al unui OpelBlitz LF15

Parbrizul este o placă transparentă, așezată în partea din față a unui autovehicul, avion, rufului, etc., pentru a feri pe conducător de praf, de vânt, de ploaie, de trăznete, etc.

Parbrizul poate fi fixat prin:

  • Parbriz lipit, care are și funcția de întărire la torsionarea caroseriei și sunt mai nou confecționate din sticlă duplex. Înaintea acesteia (la automobile) era folosită sticla securizată, care însă nu rezistă la torsionare.
  • Parbriz montat în „cheder”, un profil de cauciuc care fixează acesta într-o ramă sau direct pe caroseria vehiculului.

Sticla duplex este confecționat din două sau mai multe straturi de sticlă și în combinație cu unul sau mai multe straturi de policarbonat se poate obține o placă transparentă foarte rezistentă.

Pentru dezaburirea sau dezghețarea parbrizului, deobicei acesta este încălzit din partea interioară cu aer cald sau cu ajutorul curentului electric. Pentru încălzirea cu curent electric, parbrizul este acoperit cu straturi înguste de materiale care transmit curentul electric. La parbrizul din sticlă duplex, în folia între straturile de sticlă, sunt montate firicele subțiri.

Curbura, dimensiunea și culoarea parbrizului, sunt un important element de aspect, care însă sunt restrânse de cerințele legale și de posibilitatea producției.

Pentru curățarea parbrizului, la exterior sunt montate ștergătoare de parbriz și mai recent o instalație pentru spălarea acestuia.


Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Parbriz