Paramon Lozan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Paramon Lozan, profesor de liceu și directorul unui gimnaziu din orașul Nisporeni din Republica Moldova, într-un act de eroism și umanitate și-a jertfit viața pentru salvarea unor victime nevinovate, sute de familii de evrei, în timpul regimului lui Ion Antonescu, în cel de al doilea război mondial. Împreună cu soția sa, Tamara Lozan, profesoară, el a fost laureat post mortem cu titlul și medalia de Drept între popoare acordate de Statul Israel ne-evreilor pentru acte de deosebită bravură și omenie în salvarea de evrei în timpul Holocaustului.

Descrierea faptelor[modificare | modificare sursă]

Descrierea faptelor după cum reies din ancheta institutului Yad Vashem, pe baza mărturiilor și documentelor prezentate (dosarul 7338): Paramon și Tamara Lozan locuiau în orașul Nisporeni din Moldova. Paramon Lozan era directorul unui gimnaziu, unde soția lui era profesoară. Când regiunea a reintrat sub controlul românesc, clădirea școlii lui Paramon Lozan a fost rechiziționată pentru a servi de arest temporar pentru evreii din regiune. Cinci zile mai târziu s-a aflat că evreii internați în clădirea școlii vor fi omorâți. Pentru a preîntâmpina crima, Paramon Lozan a hotărât să-i elibereze. Pentru această faptă considerată de regimul lui Antonescu ca „înaltă trădare" și „colaborare cu dușmanul (familii de civili, cetățeni români de etnie evreiască) în timp de război". El a fost anchetat timp de câteva zile și executat de către autoritățile militare române[1][2].

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Drepți între popoare, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel" - http://www.inshr-ew.ro/en-drepti.htm
  2. ^ Documentele Yad Vashem, Dosar 7338, http://www.yadvashem.org/righteous/home_righteous.htm

Bibliografie[modificare | modificare sursă]