Panavision

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Panavision Inc.
TipPrivată
Fondată1953; acum 70 ani (1953)
Fondator(i)Robert Gottschalk
Richard Moore
ȚaraStatele Unite ale Americii
Sediu Woodland Hills[*][[Woodland Hills (district in the city of Los Angeles, California, United States)|​]], 94710
Zona deservităGlobală
Oameni cheieKimberly Snyder (Director general)
IndustrieÎnchiriere camere de filmat
Echipamente cinematografice
ProduseCamerele Panaflex
Camera Genesis HD
Echipamente de prindere
Filtrele Lee
Millennium DXL
Angajați1.211 (la 31 december 2005)
Prezență online
www.panavision.com

Panavision este o companie americană de echipamente cinematografice specializată în camere de filmat și lentile fotografice, cu sediul în Woodland Hills, California, Statele Unite ale Americii. Fondată de Robert Gottschalk ca un mic parteneriat pentru a crea lentile de proiecție anamorfică în timpul exploziei filmelor cu ecran lat din anii '50, Panavision și-a extins liniile de producție pentru a satisface cerințele noilor producători de film. Compania și-a lansat primele produse în 1954. Inițial, furnizor de accesorii CinemaScope, linia de produse a lentilelor anamorfe cu ecran lat a devenit în curând liderul industriei. În 1972, Panavision a ajutat la revoluționarea producției cinematografice cu camera video Panaflex de 35 mm ușoară. Compania a introdus si alte camere revolutionare precum Millennium XL (1999) si video digital Genesis (2004).

Panavision operează exclusiv ca o facilitate de închiriere - compania deține întregul său inventar, spre deosebire de majoritatea concurenților săi.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Robert Gottschalk a fondat Panavision la sfârșitul anului 1953 în parteneriat cu Richard Moore,[1] Meredith Nicholson, Harry Eller, Walter Wallin și William Mann;[2] compania a fost înființată oficial în 1954. Panavision a fost înființat în principal pentru fabricarea de anamorfă proiecții pentru a satisface cerințele în creștere ale cinematografelor care prezintă filme CinemaScope [3]. La momentul formării lui Panavision, Gottschalk deținea un magazin de aparate foto în Westwood Village, California, unde mulți dintre clienții săi erau cinematografi. [4] Cu câțiva ani mai devreme, el și Moore - care lucrau împreună cu el la magazinul de aparate foto - au experimentat fotografierea subacvatică; Gottschalk a devenit interesat de tehnologia lentilelor anamorfice, care i-au permis să obțină un câmp larg de vedere din locuința sa de camera subacvatică. [5] Tehnologia a fost creată în timpul primului război mondial pentru a spori câmpul vizual al periscopilor rezervorului; imaginea periscopului a fost "orizontală" prin lentila anamorfă. După ce a fost scos de un element optic anamorfic complementar, operatorul rezervorului ar putea vedea dublul câmpului orizontal de vedere fără distorsiuni semnificative. [4] Gottschalk și Moore au cumpărat unele dintre aceste lentile de la C.P. Goerz, o companie de optică din New York, pentru a fi utilizate în fotografia lor subacvatică. Pe măsură ce filmarea pe scară largă a devenit populară, Gottschalk a văzut o oportunitate de a oferi lentile anamorfe industriei de film - mai întâi pentru proiectoare și apoi pentru camere. Nicholson, un prieten al lui Moore, a început să lucreze ca cameraman la testele timpurii ale fotografiei anamorfe.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Thursby, Keith (). „Richard Moore dies at 83; cinematographer and co-founder of Panavision”. Los Angeles Times (în engleză). Accesat în . 
  2. ^ Samuelson, David W. Panaflex Users' Manual. (în engleză) Focal Press, 1990. ISBN: 0-240-80267-5.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Videoclipuri[modificare | modificare sursă]