Pallium

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pallium
Pictură de Peter Paul Rubens reprezentându-l pe Sfântul Petru purtând páliu

Paliul (accentuat pe á, din latină pallium) este o bandă de lână albă cu cruci negre, țesătură purtată de arhiepiscopii catolici deasupra celorlalte veșminte liturgice. Paliul este semnul de comuniune cu Suveranul Pontif.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Paliumul sacru este o stolă de lână albă, ornată cu șase cruci brodate cu mătase neagră, ale cărei extremități cad pe piept și pe spate. Este confecționat din lâna mieilor pe care papa îi binecuvântează în sărbătoarea Sfintei Agnesa, la 21 ianuarie. Paliumul este purtat de Arhiepiscopi și de Papa, fiind simbolul autorității papale și expresie a comuniunii particulare cu Suveranul Pontif.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Istoric, primul pallium a fost creat în secolul al VI-lea, de papa Grigore I cel Mare, care i l-a dat lui Augustin de Canterbury, misionar în Anglia. De aici s-a obișnuit ca papa să dea paliumul arhiepiscopilor mitropoliți , ca semn de comuniune între ei.

Utilizare[modificare | modificare sursă]

La 29 iunie, în fiecare an, în Solemnitatea Sfinților Apostoli Petru și Paul, patronii Cetății Romei, Suveranul Pontif, în timpul unei solemne Concelebrări Euharistice, impune paliumul sacru noilor arhiepiscopi.

Limitarea utilizării[modificare | modificare sursă]

Prin Scrisoarea Apostolică "De Sacri Pallii", din 1978, papa Paul al VI-lea limita utilizarea palliumului la papă și arhiepiscopii mitropoliți. În 1984 papa Ioan Paul al II-lea a decretat ca paliumul sacru să fie acordat arhiepiscopilor mitropoliți la 29 iunie, Solemnitatea Sfinților Apostoli Petru și Paul. Arhiepiscopii poartă paliumul deasupra planetei, și numai în propria arhidieceză, în zilele și ocaziile specificate de "Pontificalul Roman".

Legături externe[modificare | modificare sursă]