Palilula, Dolj

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Palilula
—  Sat  —
Palilula se află în Județul Dolj
{{{alt}}}
Palilula
Poziția geografică
Coordonate: Coordonate: 44°16′8″N 23°43′16″E / 44.26889°N 23.72111°E / 44.26889; 23.7211144°16′8″N 23°43′16″E / 44.26889°N 23.72111°E / 44.26889; 23.72111

Țară  România
Județ Dolj
Comună Bucovăț

SIRUTA 70021

Populație (2011)
 - Total 772 locuitori

Fus orar EET (UTC+2)
 - Ora de vară (DST) EEST (UTC+3)
Cod poștal 207131

Palilula este o localitate în județul Dolj, Oltenia, România.

Satul este situat pe valea Pârâului Oborului, care își trage numele de la un mare așezământ vlaho-slav de pastori (obor = staul, stana, țarc de oi și capre) care se afla pe Dealul Oborului. In timpul verii sunt scoși la păscut bivolii indieni care încă se mai găsesc în sat în număr de câteva zeci. Este o curiozitatea a zonei faptul ca Palilula a mai păstrat bivolii când celelalte sate Doljene au pierdut acest obicei cu sute de ani în urma.

Satul s-a format la adăpostul pădurii Giangaliei și Grejdanei care asigurau lemnele de foc și construcție pentru cei doritori a se stabili in zona. Legende din bătrâni pomenesc de cârciuma Giangaliei care era o femeie foarte frumoasa și care avea un han și o cârciuma chiar la fântâna Giangaliei, la sud de Palilula. Aici poposeau caraulele turcești în drumul lor spre Vidin , atunci când trebuiau sa ducă banii colectați din Bănie. Tot aici își găseau alinarea si haiducii lui Andrii Popa, care jefuiau ori de câte ori puteau poștalioanele turcești și luau înapoi haraciul adunat din Banie.

Primele documente scrise despre Palilula apar în secolul al XVII-lea și sunt reprezentate de liste de recensământ și acte de vânzare-cumpărare de proprietăți imobile intre cetățeni, toate găsindu-se în arhivele primărie Bucovăț. Mai exista intre hrisoavele bisericii din Palilula câteva documente care pomenesc ctitorii Bisericii : Haiducul Andrii Popa și câțiva boieri locali care obligați de haiduc au contribuit la înălțarea bisericii.

Populația satului este formata din romani, dar care cetățeni la origini au cea mai diversa paleta etnica: sarbi ( familiile Iovan, Linca, Ștefan, Stoian ), bulgari ( familiile Trandafir, Petcu, Nicola ) evrei ( familiile Luță , Stan - care la origini era Stein, Țană - care inițial era Zahner ) și bineînțeles daco-romani.

De menționat ca tentativele etnicilor rromi de a se așeza în Palilula au fost zădărnicite de-a lungul timpului prin refendumuri locale, totusi au fost acceptați sa se așeze la periferiile satului foarte putini tigani nevorbitori de limba rromani care au trecut drept români mai bruneti. In prezent satul aparține Comunei Bucovat dar în trecut a aparținut o perioada de Comuna Podari si o alta perioada a fost singur.

Se preconizează ca in anul 2012 , datorita inceperii reparațiilor capitale la podul de peste Jiu de la Bucovat soseaua de legatura intre Cetate, Plenita si Craiova sa fie deviata prin Palilula in loc de Bucovat si sa fie continuata pana la Podari.

Toponime originale din jurul Plailulei : Grejdana (padure intunecoasa si umbroasa, preferata craiovenilor pentru petrecerile de Paste si pentru picnicuri in weekend) , Vartoasa (deal cu teren arabil) , Giangalia ( padure si fantana) , Grosu (deal cu teren arabil) , Panduresti (locatie in padurea Oborului) , Drumul Rosu ( drum forestier antic , de culoare galben-rosietica care urca din Valea Oborului spre Panduresti) , Hotu (padure de stejeris la sud de sat) , Harlea ( o vale asemanatoare vaii Palilulei , situata la sud-vest de sat , in care se voia construirea unui sat - sora cu Palilula. Proiectul a fost abandonat in anul 1932. In prezent terenul alocat Palilulenilor pentru construirea Harlei este arabil si se numeste "Vetrele de Căși" ) , Hoaga Mare ( continuarea spre amonte a Vaii Oborului ) , Condoaica ( vâlcea bifurcata aflata la vestul Palilulei , orientata spre sud) , Calugar ( continuarea spre exterma vestica a Vaii Palilulei ) , Valea Ulmului - continuarea spre extrema estica , spre Jiu a Palilulei; Maturici - dealul pe care cresc plantele numite "maturici" , care atunci cand sunt mancate de catre animale (vaci , oi, capre, bivolite) dau un gust amar laptelui.

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

DJ Acest articol despre o localitate din județul Dolj este deocamdată un ciot. Puteți ajuta Wikipedia prin completarea lui.