Palatul de Vară din Beijing

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Palatul de Vară din Beijing
Scenery of Longevity Hill.JPG
Clădire
OrașBeijing  Modificați la Wikidata
ȚarăRepublica Populară Chineză  Modificați la Wikidata
Coordonate39°59′51″N 116°16′08″E

Palatul de Vară (în chineză: 颐和园; pinyin: Yí Hé Yuán, Grădina sănătății și Armoniei) este o grădină situată la 12 km de Pekin, în Republica Populară Chineză. Din 1998 este considerat Patrimoniul Comun al Umanității.

Palatul este situat în mijlocul unui extins parc de aproape 300 hectare, pe malul lacului Kunming. A fost în principiu construit în anul 1750 de împăratul Quianlong. În 1860 palatul a fost complet distrus de trupele franceze și britanice. A fost restaurat și împodobit de împărăteasa Cixi în anul 1899. Împarăteasa l-a folosit ca rezidență temporală din 1901 și a fost sediul guvernului până în 1908.

Majoritatea edificiilor care formează palatul sunt așezate între lacul Kunming și Colina Longevității Milenare.

Una dintre lucrările cele mai deosebite este Marele Coridor, o trecătoare cu acoperiș de mai mult de 750 m lungime. Împărăteasa a ordonat să se construiască acest corridor pentru a putea mișca prin palat fără să fie afectată de timpul urât de afară. Tavanul coridorului este decorat cu peste 14 mii picturi sau scene din istoria Chinei. La jumătatea coridorului se găsește Templul lui Buda Îmiresmat, construit pe Colina Longevității Milenare.

În Sala Yulan din Palatul de Vară a stat închis timp de peste 10 ani împăratul Guangxu, nepotul împărătesei Cixi, după încercarea de a face reforme în 1898 care nu au fost pe placul bunicii lui. Nu i se permitea nici un contact cu exteriorul, ferestrele și usa erau blocate. Doar avea acces la un mic pritvor interior.

Vaporul de Marmură

De asemenea merită amintit și Vaporul de Marmură. Original a fost construită cu marmura si sticlă (în ziua de astăzi mare parte este construit din lemn) și era folosit de Cixi pentru a petreceri. Construcția acetei barci a fost finanțată cu bugetul destinat pentru a renova marina imperială. Poporul chinez o consideră un simbol de corupție.

Podul de Șaptesprezece Arcuri, situat foarte aproape de insula Nanhu, în lacul Kunming. Are o mărime de 150 m și lățime de 8m. Este decorat cu 540 lei sculptați în diferite poziții. Podul este o replică a podului Marco Polo situat la 15 km sud-est de Pekin.

Legături externe[modificare | modificare sursă]