Palatul Administrativ din Craiova

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Palatul Administrativ (azi Prefectura și Consiliul Județean Dolj)
Poziționare
Localitatemunicipiul Craiova
Țara România
AdresaCalea Unirii 19
Edificare
ArtistPetre Antonescu
Data finalizării1912-1913
Clasificare
Cod LMIDJ-II-m-A-08140

Palatul Administrativ din Craiova este un monument istoric impunător aflat pe teritoriul municipiului Craiova.[1]

Istoric[modificare | modificare sursă]

Construit între anii 1907-1913 de către arhitectul Petre Antonescu, Palatul Administrativ este cea mai reprezentativă clădire a orașului. Construcția s-a realizat pe fosta proprietate a familiei Hagiade, o familie de boieri din regiunea Olteniei. Lucrările de construcție au fost făcute de către inginerul italian Giovanni Battista Peressutti, prieten și coleg de școală cu Petre Antonescu.

În anul 1915, Palatul Administrativ a găzduit Muzeul de Antichități și Etnografie al Olteniei și între anii 1916 -1919, în interior, își avea sediul Direcția de Căi Ferate Germane (în perioada ocupației germane). Astăzi, Palatul găzduiește cele mai importante instituții din județul Dolj: Prefectura și Consiliul Județean.

Arhitectură[modificare | modificare sursă]

Clădirea este construită în stil neo-românesc, din cărămidă și beton armat. Planul clădirii, în formă de "E", dispune de două intrări, una principală, în est și una secundară, spre vest. Intrările sunt așezate pe cele două fațade ale clădirii, decorate în stil vechi arhitectural românesc. Clădirea este acoperită cu țiglă de culoare verde, cu accesorii și decorațiuni din tablă zincată. La interior, poziționată centrală, se află scara de onoare ce face accesul la încăperile principale ale clădirii. Deasupra acestei scări se află o cupolă uriașă, decorată în stilul reprezentativ palatului.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Ministerul Culturii - Lista Monumentelor Istorice” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Palatul Administrativ din Craiova