Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la POSDRU)

Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) este un instrument important în sprijinirea dezvoltării economice și a schimbărilor structurale din România[1]. POS DRU stabilește axele prioritare și domeniile majore de intervenție ale României în domeniul resurselor umane în vederea implementării asistenței financiare a Uniunii Europene (UE) prin intermediul Fondului Social European, în cadrul Obiectivului Convergență[1].

În perioada 2007 - 2013, fondurile disponibile de la UE pentru POSDRU în România sunt de 3,4 miliarde euro, la care se adaugă o contribuție națională publică de 613 milioane euro și o contribuție națională privată de 164 milioane euro[2]. POSDRU se adresează unei game largi de beneficiari - școli, licee, universități, toate sectoarele de formare profesională continuă, de stat sau private, sindicate, patronate și ONG-uri[2]. Domeniile principale care pot fi finantațe sunt educația și formarea profesională, creșterea adaptibilității lucrătorilor și întreprinderilor, modernizarea serviciului public de ocupare, promovarea măsurilor active de ocupare și a incluziunii sociale, precum și asistența tehnică[2].

România a atras până la 31 martie 2010 aproape 85 milioane euro din totalul de 1 miliard euro alocat României în cadrul POSDRU pentru perioada 2007-2009[2].

Programele POS DRU[3] sunt coordonate de Autoritatea de Management a Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU).

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b POS DRU 2007-2013, fseromania.ro, accesat la 27 august 2010
  2. ^ a b c d Ritm lent de absorbtie a fondurilor europene pentru HR, 19 aprilie 2010, wall-street.ro, accesat la 27 august 2010
  3. ^ ro Wall-Street.ro "Guvernul scoate din trezorerie peste 100 mil. euro pentru platile din POS"

Legături externe[modificare | modificare sursă]