PONY Car Sharing

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Get Pony
TipCompanie publică
Fondată2015
Desființată2023
Număr de stabilimente2
Industrieînchiriere mașini
ServiciiCarsharing
Prezență online
www.getpony.ro/
PONY Car Sharing
Prezență online

PONY Car Sharing este primul[1][2] [3][4][5][6][7][8] și cel mai mare[9][10][11] (bazat pe numărul de utilizatori și de mașini din flotă) serviciu de car sharing[12][13][14] din România. Activ din 2015, operează în București, Cluj și Alba Iulia, cu o flotă de peste 160 de mașini[15].

Serviciul are la bază aplicația gratuită GetPONY, disponibilă în App Store și Google Play. Compania pune la dispoziție utilizatorilor mașini Smart, MINI one, Mercedes A Klasse, Skoda CitiGo, VW up!, Seat Ibiza si VW Polo. Mașinile pot fi conduse pe tot teritoriul României, iar cursa se poate închide când mașina revine în aria operațională, care acoperă mare parte din oraș și împrejurimi.

Istoric[modificare | modificare sursă]

PONY a fost fondat în vara anului 2015 de către Julian Walder și Demis Ghindeanu.[necesită citare] Firma și-a început activitatea în Cluj-Napoca în septembrie 2015[16][17][18][19], cu 25 de mașini Volkswagen Up!, introduse în oraș pentru o perioadă de testare. În noiembrie 2015, serviciul a devenit public. În primele 6 luni, PONY a ajuns la peste 2.000 de utilizatori activi. În 2017, serviciul s-a lansat și în București[20][21][22][23][24][25], iar numărul curselor a crescut la peste 100.000 pana in prezent. În 2018, PONY a devenit disponibil și în Alba Iulia[26][27].

Model de business[modificare | modificare sursă]

Serviciul funcționează identic în toate orașele, prin descărcarea aplicației GetPONY. Utilizatorul introduce datele personale: o poză a buletinului sau pașaportului și a carnetului de conducere și datele unui card de debit sau credit asociat contului. După ce informațiile sunt validate, proces ce durează sub 24 de ore, utilizatorul este liber să folosească flota. Deschide harta aplicației, găsește cea mai apropiată mașină și o deschide, folosind aplicația și funcția Bluetooth a telefonului. Poate conduce oricât și oricând, cât timp închide cursa în aria operațională, într-un loc public de parcare. Mașinile pot fi rezervate timp de 30 de minute de la momentul identificării lor pe hartă.

Tarife[modificare | modificare sursă]

Tariful include combustibilul, asigurarea și parcarea. Utilizatorul plătește doar timpul petrecut la volan.Tarifele Arhivat în , la Wayback Machine. se calculează pe minut, oră sau zi și variază în funcție de modelul mașinii. Mașinile se pot închiria și pe oră sau zi. Tariful pe zi are 200 km incluși în preț. Fiecare km în plus se taxează. Există și 4 variante de abonamente lunare: Lite, Basic, Pro, Master, în funcție de frecvența utilizării și pachete de unități pre-paid de 300, 500 sau 1000 de unități. Tarife suplimentare Arhivat în , la Wayback Machine.

Întrebări frecvente[modificare | modificare sursă]

O listă de întrebări frecvente legate de car sharing poate fi consultată aici Arhivat în , la Wayback Machine.

Tariful dinamic[modificare | modificare sursă]

În cazul în care mașina staționează sau merge cu sub 15 km, tariful scade la jumătate.

Locații[modificare | modificare sursă]

Următorul tabel detaliază locațiile unde GetPONY este activ încă din septembrie 2015[28][29][30][31][32][33][34][35].

Mini Smart Mercedes Skoda Dacia Volkswagen Seat
Bucuresti
Cluj
Alba Iulia

Corporate[modificare | modificare sursă]

Serviciile PONY sunt disponibile și pentru companii, prin abonamente predefinite pentru grupuri, servicii ajustabile pentru fiecare departament al companiei sau alte soluții business personalizate.

Car sharing în lume și perspective de viitor[modificare | modificare sursă]

În prezent, peste 180 de orașe din lume folosesc servicii de car sharing, cu peste 8 milioane de utilizatori. Studiile realizate de Frost & Sullivan & McKinsey estimează că va deveni o opțiune din ce în ce mai populară, datorită beneficiilor aduse mediului, costurilor reduse și eficienței. Până în 2025, flotele vor crește de 4 ori, iar membrii de 5 ori, ajungând să fie abonați la una sau mai multe servicii de car sharing, aproximativ 36 de milioane de oameni din lume.[36]

Inchiderea companiei[modificare | modificare sursă]

In acest moment, pe site-ul companiei este un mesaj care anunta inchiderea companiei si multumesc celor care au luat parte la miscarea de mobilitate urbana alaturi de ei.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Dan Străuți. „Premiera pentru Romania : Pony Car Sharing”. Accesat în . 
  2. ^ „O companie de car sharing din România își cumpără o flotă record de mașini electrice”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „Flotă record de automobile electrice și programe avansate de business car sharing în România”. Accesat în . 
  4. ^ Marius Vișan. „Sistemul de car sharing se extinde și în București, cu BMW i3 – GALERIE FOTO”. 
  5. ^ Sebastian Culea. „PIONIERII CAR-SHARING-ULUI: Antreprenorii români care fac adevărata revoluție în trafic”. Accesat în . 
  6. ^ ATD România. „Pony Car Sharing își extinde activitatea și în București, prin achiziționarea unei flote de BMW i3”. Accesat în . 
  7. ^ Bianca Popescu. „VIDEO – Look who's driving: Demis Ghindeanu”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ „Fondator al primului serviciu de car-sharing din România: Este o fiță să iei 50 de mașini electrice pentru București”. Accesat în . 
  9. ^ „GetPONY”. Arhivat din original la . 
  10. ^ Laci. „Pony, cel mai mare serviciu de carsharing din România, împlinește 4 ani”. Accesat în . 
  11. ^ Bianca Popescu. „VIDEO – Look who's driving: Demis Ghindeanu”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  12. ^ „Car sharing” (PDF). 
  13. ^ Dorin Țimonea. „Ce înseamnă „car sharing" și cum funcționează acest serviciu inovator”. Accesat în . 
  14. ^ „Car sharing, noua afacere care înflorește în Capitală”. Accesat în . 
  15. ^ Vlad Andriescu. „Adăugăm 100 de mașini noi în București. Cum va evolua serviciul în anii următori”. Accesat în . 
  16. ^ Ileana Ilie. „Start-up-ul GetPony din Cluj se extinde în București cu serviciul de închirieri de mașini la minut; clienții vizați sunt firmele și cartierele rezidențiale”. Accesat în . 
  17. ^ Bogdan Alecu. „Cum poți conduce în București un BMW electric cu banii pe care i-ai da pe un taxi”. Accesat în . 
  18. ^ „O companie de car sharing din România își cumpără o flotă record de mașini electrice”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  19. ^ „Pony Car Sharing își extinde activitatea și în București, prin achiziționarea unei flote de BMW i3”. Accesat în . 
  20. ^ Adrian Mitrea. „Car sharing in Romania: Pony Car se extinde in Bucuresti, cu BMW i3. Ce fac romanii cu masinile inchiriate? Le spala, se ataseaza de ele”. Accesat în . 
  21. ^ Ileana Ilie. „Start-up-ul GetPony din Cluj se extinde în București cu serviciul de închirieri de mașini la minut; clienții vizați sunt firmele și cartierele rezidențiale”. Accesat în . 
  22. ^ Daniel Popescu. „Un nou impuls pentru mașinile electrice în București: serviciu de car sharing cu 15 unități BMW i3 și stație de încărcare de 50 kW”. Accesat în . 
  23. ^ „Sistemul de car sharing se extinde și în București, cu BMW i3 – GALERIE FOTO”. 
  24. ^ „Pony Car Sharing își extinde activitatea și în București, prin achiziționarea unei flote de BMW i3”. Accesat în . 
  25. ^ „Start-up-ul GetPony din Cluj se extinde în București cu serviciul de închirieri de mașini la minut”. Accesat în . 
  26. ^ Redactia Alba24.ro. „Cinci mașini Smart disponibile GRATUIT pentru plimbări scurte prin oraș. Se lansează sistemul car sharing la Alba Iulia”. Accesat în . 
  27. ^ „PONY Car sharing”. Arhivat din original la . 
  28. ^ Adrian Mitrea. „Car sharing in Romania: Pony Car se extinde in Bucuresti, cu BMW i3. Ce fac romanii cu masinile inchiriate? Le spala, se ataseaza de ele”. Accesat în . 
  29. ^ Alex Butu. „Pony va face disponibile 15 modele BMW i3 pentru business car sharing, iar BMW România a instalat o stație publică și gratuită de alimentare a mașinilor electrice”. Accesat în . 
  30. ^ Cristian Gubandru. „Car sharing-ul in Romania avanseaza timid si pare departe de succesul din Vest”. Accesat în . 
  31. ^ Bogdan Alecu. „Cum poți conduce în București un BMW electric cu banii pe care i-ai da pe un taxi”. Accesat în . 
  32. ^ „O companie de car sharing din România își cumpără o flotă record de mașini electrice”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  33. ^ Daniel Popescu. „Un nou impuls pentru mașinile electrice în București: serviciu de car sharing cu 15 unități BMW i3 și stație de încărcare de 50 kW”. Accesat în . 
  34. ^ „Sistemul de car sharing se extinde și în București, cu BMW i3 – GALERIE FOTO”. 
  35. ^ „Start-up-ul GetPony din Cluj se extinde în București cu serviciul de închirieri de mașini la minut”. Accesat în . 
  36. ^ Mike Navy. „Carsharing Market Analysis: Growth and Industry Analysis”. Accesat în .