Polskie Koleje Państwowe

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la PKP)
Polskie Koleje Państwowe
Tipspółka akcyjna[*][[spółka akcyjna (type of business entity in Poland; Polish joint-stock company)|​]]  Modificați la Wikidata
Fondată  Modificați la Wikidata
Țara Polonia  Modificați la Wikidata
SediuVarșovia, Ulica Targowa w Warszawie[*][[Ulica Targowa w Warszawie (street in Warsaw, Poland)|​]], 142A
Oameni cheieKrzysztof Mamiński[*][[Krzysztof Mamiński |​]]  Modificați la Wikidata
Industrietransport feroviar  Modificați la Wikidata
Produsetransport feroviar  Modificați la Wikidata
Angajați70.000  Modificați la Wikidata ()
Prezență online
site web oficial
pagină Facebook
cont Twitter
hasthtag

Polskie Koleje Państwowe S.A. (în română Căile Ferate Naționale Polone, societate pe acțiuni), PKP S.A., este o societate feroviară de transport, care a fost înființată în anul 2001 după comercializarea companiei statale Polskie Koleje Państwowe, care a funcționat de la anul 1926. Unicul acționar al societății este Tezaurul de Stat, reprezentat prin Ministerul Tranportului, Construcției și Economiei Maritime (Polonia). Polskie Koleje Państwowe S.A. au rolul dominant în Grupul PKP, care mai cuprinde și alte societății, precum PKP Polskie Linie Kolejowe – administratorul infrastructurii, PKP Intercity – operatorul transportului de călători la mare distanță sau PKP Cargo – operatorul transportului de marfă.

Polskie Koleje Państwowe S.A. funcționează ca o societate de supraveghere, fiind responsabilă pentru restructurizarea, coordonarea, administrarea a fluxului de numerar și pregătirea proiectelor de privatizare a celorlalte companii membri de Grupul PKP.