Pădurea întunecată

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pădurea întunecată
Informații generale
AutorLiu Cixin
Subiectinvazie extraterestră
primul contact
progres științific[*]
Zbor spațial
Paradoxul lui Fermi
inteligență artificială
Hibernare
dead man's switch[*][[dead man's switch (switch that is designed to activate if the human operator becomes incapacitated)|​]]
Viață extraterestră
Genștiințifico-fantastic
SerieAmintiri din trecutul Terrei[*]
Ediția originală
Titlu original
三體II:黑暗森林
Limbalimba chineză
Țara primei aparițiiRepublica Populară Chineză
Data primei apariții
Ediția în limba română
TraducătorNina Iordache[1]
EditurăEditura Nemira
Data apariției14 sept. 2018
Număr de pagini600
ISBN roISBN 978-606-43-0351-6
Cronologie
Problema celor trei corpuri
Capătul morții
Capătul morții {{{text}}}

Pădurea întunecată este un roman științifico-fantastic din 2008 al scriitorului chinez Liu Cixin. Este al doilea roman al seriei Amintiri din trecutul Terrei (în chineză 地球往事), dar cititorii chinezi se referă în general la întreaga serie ca Problema celor trei corpuri.[2] Celelalte romane din trilogie sunt Problema celor trei corpuri și respectiv Capătul morții.

Seria înfățișează un viitor în care, în primul roman, Pământul așteaptă o invazie din cel mai apropiat sistem stelar, care în acest univers fictiv este format din trei stele de tip solar care orbitează între ele într-un sistem instabil cu trei corpuri, cu o singură planetă asemănătoare Pământului - o planetă nefericită care are parte de extreme de căldură și frig, precum și de distrugerea repetată a civilizațiilor sale inteligente.

Pădurea întunecată, care acoperă o perioadă de timp de 200 de ani, descrie pregătirea umanității pentru a respinge o invazie extraterestră. Romanul a fost bine primit de critici și de cititori. Revista Kirkus Reviews l-a adăugat pe lista lor cu cele mai bune cărți de științifico-fantastice din 2015.[3]

Titlul Pădurea întunecată este o referință la o explicație a paradoxului lui Fermi. Fiecare civilizație spațială caută să se extindă la infinit, dar cantitatea de resurse din fiecare galaxie este finită, prin urmare toate civilizațiile capabile de călătorie interstelară devin rivale pentru aceleași resurse. Oricare civilizație A, aflând despre existența unei alte civilizații B suficient de dezvoltate, nu poate fi complet sigură că nu va deveni inamicul ei; nici măcar nu se poate baza pe întârzierea tehnologică a civilizației B, deoarece știința și tehnologia se dezvoltă exponențial și le poate depăși pe cele ale civilizației A. Prin urmare, fiecare civilizație, a cărei tehnologie vă permite să distrugă pe alții, va distruge toate civilizațiile despre care află că există, pentru a nu deveni victima unui astfel de atac. Acest lucru explică paradoxul Fermi - civilizațiile foarte dezvoltate nu dezvăluie existența lor, deoarece divulgarea va atrage inevitabil un atac, aceasta este așa-zisa „teorie a pădurii întunecate”, care folosește o metaforă a pădurii plină de vânători la pândă care atacă pe oricine își trădează poziția.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Pădurea întunecată (Seria AMINTIRI DIN TRECUTUL TERREI, partea a II-a), Editura Nemira 
  2. ^ Liu, Cixin (). „The Worst of All Possible Universes and the Best of All Possible Earths: Three Body and Chinese Science Fiction”. Tor.com. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ THE DARK FOREST | Kirkus Reviews (în engleză), Kirkus Reviews 

Vezi și[modificare | modificare sursă]