Omul cu Șobolani

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Omul cu șobolani)
Jump to navigation Jump to search
Omul cu Șobolani
Date personale
OrigineConstanța,  România
Gen muzicalRock alternativ
Ani de activitate1997 - prezent
Case de discuriA&A Music, Razna Music
Membri
Dan Amariei - voce
Nicolae Aramă - chitară
Radu Andrei Szucs - chitară bas
Mihnea Dobrotă - tobe
Foști membri
Andrei Bărbulescu
Tache Dumitru
Adi Subasu
George Sîia (Bazooka)
Adrian Albu (Koks) / Cezar Panait (Kaiser)
Prezență online

Omul cu Șobolani (pe scurt OCS) este o formație de rock alternativ românească, ce a fost fondată în anul 1997. În prezent, formația este compusă din Dan Amariei (voce), Nicolae „Nucu” Aramă (chitară), Radu Andrei Szucs (chitară bas) și Mihnea Dobrotă (tobe).[1]

Activitatea[modificare | modificare sursă]

Formația Omul cu șobolani a luat naștere în Constanța, pe data de 1 august 1997, din inițiativa lui Dan Amariei și a lui Adrian Albu (a.k.a. Koks). Numele trupei vine de la celebra carte omonimă a lui Sigmund Freud.[2][1]

După sosirea în București, componența se completează odată cu întâlnirea lui Tache și a lui Nucu (Nicolae Aramă). Omul cu șobolani începe să contureze, iar ușile încep să i se deschidă. În această perioadă, trupa este susținută de Andrei Popa și de Cezar Cojocariu, care îi pun la dispoziție o sală de repetiție și instrumentele profesionale de care avea nevoie. Prima piesă înregistrată s-a numit "Fără adresă", dar nu a fost niciodată scoasă pe piață.

De aici și până la primul demo a fost doar un pas. Acesta cuprinde patru piese și este scos la Migas Real Compact în formula: Dan (voce), Nucu (chitară), Koks (chitară), Tache (bas), Adi Subasu (tobe).

În acest punct are loc prima schimbare în componența trupei: Adi Subasu este înlocuit de Morse (Andrei Barbulescu), un foarte bun instrumentist.

Concertul de debut are loc prin mai 1998, în clubul bucureștean "Big Mamou".

În această formula sunt reimprimate în condiții mult mai bune piesele "Vara pe oliță" și "Pasiune" (care existau și pe primul demo). Însă lucrurile nu sunt încă așezate definitiv. Din motive necunoscute, Tache se retrage, fiind urmat de Morse, care se indreaptă către Sarmalele Reci. Trupa își reîmprospătează forțele odată cu venirea în rândurile sale a lui Kaiser (Cezar Panait) la bas și a lui Mihnea Dobrotă la tobe.

Alături de cei doi din urmă se filmează primul videoclip, la piesa "Vara pe Oliță". Despre această piesă se poate spune că reflectă cel mai bine destinul plin de fluctuații al trupei: înregistrată cu Morse la tobe și cu Tache la bas, ea va fi filmată cu Mihnea la tobe și cu Kaiser la bas. În aceste condiții apare, în anul 1999, primul EP semnat de Dan, Nucu, Kaiser și Bazooka, intitulat "Razna". Acesta se bucură de un real succes, iar OCS trăiește un an 2000 cu o agendă foarte încărcată de spectacole.

Tot în această formulă de patru este înregistrat și primul LP al trupei, "Ne punem in cap" (2001). De pe acest album, piesa "(Dez)orientat" câștigă popularitate și beneficiază de un videoclip ce a fost filmat de Tudor Giurgiu. În aceeași perioadă, trupa își aduce întăriri, chitaristul Adrian Ștefan fiind cooptat pentru a participa la concerte.

În 2002 OCS cunoaște un nou șir de transformări. Piesa lucrată în 2001 de Nucu dă numele noului album care apare acum, "Mâinile sus". Însă acesta este nevoit să-și părăsească colegii pentru un an, plecând în armată. În aceste condiții, Koks revine în trupă, care însă nu și-a încheiat șirul de surprize: basistul devine chitarist (Kaiser) iar chitaristul se transformă în basist (Koks).

În 2004 apare pe piață albumul "OCS TV". Acesta este rezultatul muncii de aproape un an și jumătate a trupei. De pe acest material discografic s-au remarcat piesele "Ajutor" și "2ouă beri goale", fiind difuzate și pe posturile TV de specialitate, dar și la unele posturi de radio.

Discografie[modificare | modificare sursă]

Formația a lansat de-a lungul anilor 9 albume și 2 EP-uri:[3]

 • 1999 : Razna
 • 2001 : Ne punem în cap
 • 2002 : Mâinile sus!
 • 2004 : OCS tv
 • 2005 : Best before 2005 (compilație)
 • 2006 : Nu încerca așa ceva acasă (single)
 • 2006 : Superparanoia
 • 2009 : Dansăm legați la ochi cu spatele la zid
 • 2011 : Retro
 • 2013 : Marea căutare
 • 2019 : Fabrica de Păpuși

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b „Biografie Omul Cu Șobolani”, Metalhead.ro, accesat în  
 2. ^ „Omul cu Șobolani”, Infomusic, accesat în  
 3. ^ „Omul Cu Șobolani Discography at Discogs”, Discogs, accesat în  

Legături externe[modificare | modificare sursă]