Sari la conținut

Oameni sărmani

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Oameni sărmani
Informații generale
AutorFeodor Dostoievski
Genroman
Ediția originală
Titlu original
Бедные люди
Limbalimba rusă Modificați la Wikidata
Țara primei apariții Rusia Modificați la Wikidata
Data primei apariții
OCLC2041466

Oameni sărmani este primul roman al lui Feodor Dostoievski, pe care acesta l-a scris timp de nouă luni și care a fost publicat pentru prima oară în 1846. A fost inspirat de una din povestirile scurte ale lui Nikolai Gogol. Are forma unei serii de scrisori dintre doi oameni: Makar Devușkin și Varvara Dobroselova.

Rezumatul cărții[modificare | modificare sursă]

Romanul "Oameni sărmani" al lui Fiodor Dostoievski urmărește relația dintre Makar Dievushkin și Varvara Dobroselova. Acești doi personaje, care locuiesc inițial într-o cameră de pensiune, comunică prin scrisori. Makar, deși cunoaște dificultățile vieții Varvarei, îi cumpără mici cadouri.

Romanul este plin de scrisori în care discută și despre treburile zilnice. Makar se plânge de starea copiilor flămânzi pe care îi vede pe stradă, trăind împreună cu familia Gorshkov, al cărei cap de familie își pierde slujba. Makar observă liniștea copiilor Gorshkov și îi compătimește. Varvara recomandă o viață liniștită și simplă.

Varvara îi povestește lui Makar despre trecutul ei. După ce tatăl ei și-a pierdut slujba, Varvara s-a mutat la St. Petersburg și a locuit cu o proprietăreasă nemiloasă, Anna Thedorovna. Varvara se îndrăgostește de un profesor, Pokrovsky, și economisește bani pentru a-i cumpăra toate lucrările lui Pușkin. Totuși, moartea lui Pokrovsky și pierderea mamei ei complică viața Varvarei.

În cele din urmă, un om bogat, Bwikov, se întoarce și îi propune Varvarei căsătoria. Varvara îi spune lui Makar că trebuie să plece, iar acesta acceptă. Familia Gorshkov se îmbogățește după ce câștigă un proces.

Makar plănuiește să se mute în camera Varvarei în absența ei, dar știe că o căsătorie cu un om bogat este o opțiune mai bună. Romanul descrie cu sinceritate dificultățile și relația acestor două personaje.[1]

Linkuri externe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „İnsancıklar Kitap Özeti - Arabuloku” (în turcă). . Accesat în .