Noul Brunswick

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Noul Brunswick în Canada.

Noul Brunswick[1][2] este o provincie localizată în estul Canadei. Capitala provinciei este Fredericton, iar cel mai mare oraș este Saint John. Noul Brunswick este una din provinciile maritime ale Canadei şi este şi singura provincie care a reglementat folosirea în public atât a englezei, cât şi a francezei. A aderat la Confederaţia canadiană la 1 iulie 1867.

Această provincie se învecinează la nord cu Peninsula Gaspé din Quebec şi cu Golful Chaleur. La răsărit are Golful Sfântul Laurenţiu şi Strâmtoarea Northumberland. În sud-est, provincia este legată de Peninsula Nova Scotia prin Istmul Chignecto. Sudul provinciei este mărginit de Golful Fundy (unde are loc una din cele mai mari maree din lume). La apus, se învecinează cu statul american Maine.

Chiar dacă Noul Brunswick are o largă deschidere către Oceanul Atlantic, în schimb resimte influenţele climatului continental. În nord-vest, la Madawaska, vremea este mai aspră, temperatura fiind cu mult mai mică decât media înregistrată în provincie, unde o treime din precipitaţii o constituie ninsoarea. Vremea din zonele de coastă este mai blândă iarna şi cu mult mai răcoroasă vara, unde 15-20% din precipitaţii sunt sub formă de ninsoare. În nord-vest, se înregistrează în medie 100 de zile fără chiciură, faţă de 125, în sud, de-a lungul Golfului Fundy.

Provincia se întinde pe o suprafață de 73.908 km² și are 757.171 de locuitori. Etnic vorbind, populaţia este formată din: Mi'kmaq şi Maliseet (triburi indigene), acadieni (descendenţi ai coloniştilor francezi) şi descendenţi ai coloniştilor britanici, albi şi negri. Potrivit recensământului din 2011, 65,58% din populaţia provinciei are ca limbă maternă engleza, iar 31,91% franceza. Totodată, 52% sunt catolici, 22% sunt protestanţi, iar 3% sunt penticostali.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Consulatul general al României la Toronto. http://toronto.mae.ro/index.php?lang=ro&id=66342. 
  2. ^ Manifestări culturale în marja celui de-al XI-lea Sommet al Francofoniei”. Primăria București. http://www4.pmb.ro/wwwt/franc/bucurestiulfrancofon.htm.