Nominalism

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Nominalismul este o poziție filozofică care susține că nu există decât forme sau acțiuni particulare denominabile distinct, negând existența universaliilor, adică a realităților generice, independente de subiect.

Doctrina platonică afirmă existența formelor idei, independent de subiectul uman. Formele universale platonice sunt niște prototipuri modale perfecte și absolute, neschimbătoare, la care participă formele corespondente din lumea umană. Spre exemplu pentru fiecare forma perceptibilă sau conceptibilă, există o formă idee, o formă universală, perfectă și stabilă, care dă atributul formei sau calității din lumea umană, dar cu care nu se confundă.

Astfel avem universaliile calificante modal precum binele, frumusețea sau dreptatea universală, din care se împărtășesc binele, frumosul și dreptatea umanului, incomparabil mai restrânse caracterizant, mai puțin perfecte și mai puțin rezistente la schimbare.

Avem deasemeni conceptele de roșu, albastru sau verde universal, la care participă, dar cu care nu se identifică culorile corespunzătoare perceptibile de ochiul uman.

Avem universaliile absolute de tip 'mărime, cantitate, greutate, paritate, egalitate' și altele asemeni și mai distingem mărimea, greutatea, egalitatea, paritatea, accesibile umanului, diferite prin amplitudine și perfecțiune de cele absolute.

Nominalismul neagă existența independentă de subiect a formelor în sine, a existențelor universale și declară că există doar entități particulare care posedând diferite grade de similitudine structurală sau dinamică sunt convențional numite cu același nume concept.