Nikola Vuljanić

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Nikola Vuljanić
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
Karlovac, RP Croația, RPF Iugoslavia
Decedat (74 de ani)[2] Modificați la Wikidata
Karlovac
Cetățenie Croația Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiStrasbourg
Bruxelles Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba croată Modificați la Wikidata
Activitate
Deținător actual
Funcție asumată
1 July 2013

Partid politicPartidul Laburist Croat
Alma materUniversitatea din Zagreb

Nikola Vuljanić (n. , Karlovac, cantonul Karlovac, RSF Iugoslavia – d. , Karlovac, cantonul Karlovac, Croația) a fost un politician croat, membru al Partidului Laburist Croat⁠(d) de stânga și fost membru al Parlamentului European.

Tinerețe[modificare | modificare sursă]

Nikola Vuljanić s-a născut la Karlovac și a absolvit Universitatea din Zagreb cu un master în filologie. A început să lucreze în educație ca profesor de limbă engleză. Ulterior, a devenit profesor universitar de engleză tehnică.

Cariera politică[modificare | modificare sursă]

În 2003 s-a alăturat Partidului Popular Croat (HNS), fiind ales membru al Parlamentului Croat, rămânând în funcție până în 2007.

După primul mandat de deputat, a părăsit HNS și s-a alăturat Partidului Laburist Croat (HL). În 2011, Vuljanić a fost reales ca membru al parlamentului croat pe bilet HL. În 2012, a demisionat din fucția de deputat în Sabor-ul croat și a fost ales euro-observator în Parlamentul European. La 1 iulie 2013, după aderarea Croației la Uniunea Europeană, el a depus jurământul ca europarlamentar cu drepturi depline.

În Saborul croat[modificare | modificare sursă]

În a 5-a legislatură (2003-2008) a fost membru al Comisiei pentru legislație, Comisiei judiciare, cooperare interparlamentară și membru adjunct al Delegației Parlamentului Croației la Comisia parlamentară mixtă UE-Croația și al Delegației la Adunarea Parlamentară al Organizației pentru Securitate și Cooperare. Vuljanić a fost membru al grupului parlamentar al Partidului Popular Croat-Liberali Democrați (HNS).

În calitate de euro-observator și europarlamentar[modificare | modificare sursă]

La 1 aprilie 2012, Vuljanić a fost numit de către Sabor pentru a fi observator în Parlamentul European. A devenit membru al Comisiei pentru Cultură. Servind ca membru neafiliat pentru câteva zile, la 18 aprilie 2012, Vuljanić s-a alăturat în cele din urmă Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European (S&D). El a fost ales deputat în Parlamentul European (PE) la alegerile europene din 14 aprilie 2013, pe listele HL, câștigând mandatul cu 5,77% din voturile populare. La 1 iulie 2013, după aderarea Croației la Uniunea Europeană, Vuljanić a depus jurământul ca europarlamentar cu drepturi depline. După ce a devenit europarlamentar cu drepturi depline, a părăsit grupul S&D pentru a se alătura Grupului Confederal al Stângii Unite Europene - Stânga Verde Nordică și a fost mutat în Comisia pentru Afaceri Externe.

Moarte[modificare | modificare sursă]

Vuljanić a murit la Karlovac pe 2 martie 2024, la vârsta de 74 de ani.[3]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Nikola VULJANIĆ 
  2. ^ a b https://www.telegram.hr/vijesti/umro-nikola-vuljanic-nekadasnji-zastupnik-u-saboru-i-europskom-parlamentu/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ U Karlovcu preminuo političar Nikola Vuljanić

Legături externe[modificare | modificare sursă]