Nicu Anghel

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Nicu Anghel
Date personale
Născut (66 de ani) Modificați la Wikidata
Ocupațiepersonal militar[*] Modificați la Wikidata

Nicu Anghel (n. 7 noiembrie 1952) este un fost ofițer român, care a îndeplinit funcția de director al Serviciului de Protecție și Pază (SPP) (18 decembrie 1996 - 29 aprilie 1998).

Biografie[modificare | modificare sursă]

Nicu Anghel a absolvit în anul 1974 Școala Militară de Ofițeri de Infanterie de la Sibiu, urmând apoi cursurile Facultății de Arme Întrunite din cadrul Academiei Militare din București (1982 - 1984) și Colegiul Național de Apărare (1995).

După absolvirea școlii de ofițeri, a fost încadrat comandant de pluton și, apoi, comandant de companie cercetare la Regimentul 60 Parașutiști din Buzău [1]. A fost comandant de batalion parașutiști (cadre) în Regimentul 62 Parașutiști (1984 - 1986 )[2]. .

În anul 1986, Nicu Anghel a fost trecut în rezervă din motive necunoscute fiind numit instructor de parașutiști la Aeroclubul Transilvania din Sibiu.[3]. A lucrat apoi la Turnul de Control Otopeni [4].

În perioada campaniei electorale prezidențiale din toamna anului 1996, Nicu Anghel a condus activitatea de asigurare a traseului candidatului Emil Constantinescu, fiind angajat de către viitorul consilier prezidențial Dorin Marian și plătit prin intermediul Fundației Române pentru Democrație [3].

După venirea în fruntea statului a lui Emil Constantinescu, locotenent-colonelul (r) Nicu Anghel a fost numit, la data de 18 decembrie 1996, în funcția de director al Serviciului de Protecție și Pază (SPP) [5]. Cu o zi înaintea numirii sale, se reunise în ședință CSAT sub conducerea președintelui Constantinescu și se modificase Regulamentul SPP pentru a permite preluarea funcției de director al SPP și de către un civil.[6]

La data de 29 aprilie 1998, Nicu Anghel a fost eliberat la cerere din funcția de director al SPP [7], după izbucnirea scandalului Țigareta II (contrabandă cu țigări pe Aeroportul Militar Otopeni) în care fusese implicat și un ofițer SPP (colonelul Gheorghe Truțulescu).

Note[modificare | modificare sursă]