Nevado del Ruiz

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Nevado del Ruiz
Nevado del Ruiz 1985.jpg
Altitudine5.389 m  Modificați la Wikidata
LocalizareColumbia  Modificați la Wikidata
Aparține de Cordillera Central[*][[Cordillera Central (mountain range in the Colombian Andes)|​]]  Modificați la Wikidata
Coordonate4°53′33″N 75°19′25″W / 4.8925°N 75.3236°V
Hartă
Nevado del Ruiz OSM.png

Nevado del Ruiz (cunoscut de asemenea ca și El Mesa de Herveo[1] sau Kumanday[2]), este cel mai nordic vulcan din Centura Vulcanică Andeană, situat la aproximativ 129 de kilometri vest de Bogota in departamentul Tolima din Columbia. Este un stratovulcan, compus din multe straturi de lavă alternate cu cenușă vulcanică întarită și roci piroclastice. Nevado del Ruiz este activ de aproximativ două milioane de ani, cam de la sfârșitul Pliocenului-începutul Pleistocenului, cu trei perioade eruptive majore. Actualul con vulcanic s-a format în timpul „prezentei” perioade eruptive, care a început acum 150 de mii de ani.

Nevado del Ruiz de obicei generează erupții Pliniene, care produc mișcări rapide de gaze și roci fierbinți, numite curgere piroclastică. Aceste erupții adesea cauzeaza laharuri masive, care reprezintă o amenintare pentru oameni și mediu. Pe 13 noiembrie 1985, o mică erupție, a produs un lahar enorm care a îngropat și devastat orașul Armero în departamentul Tolima, cauzând moartea a aproximativ 23.000 de persoane. Acest eveniment cunoscut mai târziu sub numele de Tragedia de la Armero - este cel mai dezastruos din istoria înregistrată a erupțiilor vulcanice. Erupții similare dar mai puțin dezastruoase au avut loc în 1595 și 1845, și au constat din erupții explozive mici urmate de câte un lahar mare.

Vulcanul face parte din Parcul Național „Los Nevados”, care conține, de asemenea, și alți vulcani. Vârful lui Nevado del Ruiz este acoperit de ghețari uriași, deși aceștia s-au retras semnificativ din 1985 încoace din cauza încălzirii globale. Vulcanul continuă să prezinte o amenințare la adresa satelor și orașelor din apropierea lui, și se estimează ca până la aproximativ 500.000 de oameni sunt în risc datorită laharului.

Geografie și geologie[modificare | modificare sursă]

Ghețari[modificare | modificare sursă]

Faună și floră[modificare | modificare sursă]

Parcul Național Los Nevados[modificare | modificare sursă]

Istoricul erupțiilor[modificare | modificare sursă]

Pericole[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Nevado del Ruiz
  1. ^ „General Data – Los Nevados”. Parques Nacionales Naturales de Colombia. Accesat în . 
  2. ^ Camp, Vic. „Nevado del Ruiz (1985)”. San Diego State University. Accesat în .