Nevado del Ruiz

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Nevado del Ruiz
Nevado del Ruiz by Edgar.png
Altitudine 5.300 m
Localizare Columbia

Nevado del Ruiz (cunoscut de asemenea ca și El Mesa de Herveo[1] sau Kumanday[2]), este cel mai nordic vulcan din Centura Vulcanică Andeană, situat la aproximativ 129 de kilometri vest de Bogota in departamentul Tolima din Columbia. Este un stratovulcan, compus din multe straturi de lavă alternate cu cenușă vulcanică întarită și roci piroclastice. Nevado del Ruiz este activ de aproximativ două milioane de ani, cam de la sfârșitul Pliocenului-începutul Pleistocenului, cu trei perioade eruptive majore. Actualul con vulcanic s-a format in timpul "prezentei" perioade eruptive, care a inceput acum 150 de mii de ani.

Nevado del Ruiz de obicei genereaza eruptii Pliniene, care produc miscari rapide de gaze si roci fierbinti, numite curgere piroclastică. Aceste eruptii adesea cauzeaza laharuri masive, care prezinta o amenintare contra vietii umane si mediului. Pe 13 noiembrie, 1985, o mica eruptie, aprodus un lahar enorm care a ingropat si devastat orasul Armero in departamentul Tolima, cauzand cam 23.000 de morti. Acest eveniment cunoscut mai tarziu sub numele de Tragedia din Armero - este cel mai dezastruos din istoria inregistrata a eruptiilor vulcanice. Eruptii similare dar mai putin dezastruoase au avut loc in 1595 si 1845, si au constat din eruptii explozive mici urmate de cate un lahar mare.

Vulcanul face parte din Parcul Național "Los Nevados", care contine de asemenea si alti vulcani. Varful lui Nevado del Ruiz este acoperit de ghetari uriasi, desi acestia s-au retras semnificativ din 1985 incoace din cauza incalzirii globale. Vulcanul continua sa prezinte o amenintare la adresa satelor si oraselor din apropierea lui, si se estimeaza ca pana la aproximativ 500.000 de oameni sunt in risc datorita laharului.

Geografie și geologie[modificare | modificare sursă]

Ghețari[modificare | modificare sursă]

Faună și floră[modificare | modificare sursă]

Parcul Național Los Nevados[modificare | modificare sursă]

Istoricul erupțiilor[modificare | modificare sursă]

Pericole[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Nevado del Ruiz