Neuropsihologie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Neuropsihologia este o ramură a psihologiei care încearcă să înțeleagă cum structura și funcționarea creierului relaționează cu anumite procese psihice.

Folosind metode riguros științifice, ea împarte cu psihologia cognitivă și alte științe cognitive vederea minții ca un procesor de informații.

Dintre disciplinele psihologiei este între cele mai eclectice: se suprapune uneori cu domenii ca filozofia (în particular a minții), neurologia, psihiatria, domeniul aparaturii de calcul (computere; în special în domeniul rețelelor neurale artificiale) și alte discipline neuroștiințifice.

În practică, neuropsihologii tind să lucreze în universități (cercetare clinică sau de bază), în clinici (pentru diagnosticarea și tratarea pacienților cu probleme neuropsihologice - vezi neuropsihologia clinică), criminalistică (de multe ori pentru diagnosticarea persoanelor în scopuri juridice, cazuri de tribunal, lucru cu acuzații sau pentru a compărea în instanță ca martori-experți) sau industrie (de multe ori ca și consultanți unde domeniul neuropsihologie se aplică la design-ul produsului sau în cercetările clinice vizând medicamente care pot afecta procesele cognitive, neurale și senzoriale).