Sari la conținut

Nesomyinae

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Nesomyinae

Hypogeomys antimena
Clasificare științifică
SupradomeniuBiota
SupraregnEukaryota
RegnAnimalia
SubregnEumetazoa
ÎncrengăturăChordata
SubîncrengăturăVertebrata
InfraîncrengăturăGnathostomata
SupraclasăSarcopterygii
ClasăMammalia
SubclasăTetrapodomorpha
InfraclasăElpistostegalia
SupraordinEuarchontoglires
OrdinRodentia
MagnordinBoreoeutheria
SubordinMyomorpha
SuprafamilieMuroidea
FamilieNesomyidae
Subfamilie
Nesomyinae[1][2]
Fors.-Major, 1897

Aceste rozătoare sunt singurii membri ai subfamiliei Nesomyinae. Aceste animale sunt singurele rozătoare indigene din Madagascar, au forme și dimensiuni diferite și ocupă o mare varietate de nișe ecologice. Există nesomine care seamănă cu gerbilii, șobolanii, șoarecii, șoarecii de câmp⁠(d) și chiar iepurii. Există varietăți arboricole, terestre și semi-fosoriale⁠(d).

Aceste rozătoare sunt în mod clar înrudite cel mai strâns cu unele rozătoare muroide de pe continentul african. Unii filogeneticieni moleculari consideră că această cladă de rozătoare malgașe și africane reprezintă o familie distinctă, Nesomyidae. Alți cercetători plasează Nesomyinae într-o familie mare, Muridae, împreună cu toți membrii superfamiliei Muroidea.

S-a raportat că Nesomyinae nu este monofiletic,[3] dar acest lucru nu a fost susținut de alte analize. În plus, au existat probleme cu acest studiu special, în special utilizarea Calomyscus⁠(d) ca un grup extern, în timp ce muroidele mai înrudite (rizomiinele⁠(d)) au fost incluse în grup. Este probabil ca toate rozătoarele din Madagascar să fie descendenții unei singure invazii a insulei.

Dacă sunt monofiletice, nesominele reprezintă unul dintre cele patru evenimente de colonizare a mamiferelor terestre din Africa continentală. Celelalte grupuri sunt tenrecii⁠(d), lemurii și Eupleridae⁠(d). Analizele ceasului molecular sugerează că strămoșul nesomiinelor a colonizat Madagascarul în urmă cu aproximativ 20-25 de milioane de ani.[4] Acesta este aproximativ în același timp cu Eupleridae, dar este mult mai recent decât perioada estimată de colonizare a tenrecilor și lemurilor.

Nesomyinae conține 9 genuri și 27 de specii.

Subfamilia Nesomyinae

  1. ^ Integrated Taxonomic Information System, , accesat în  
  2. ^ Mammal Species of the World[*]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor);
  3. ^ Jansa, S.A.; Weksler, M. (). „Phylogeny of muroid rodents: relationships within and among major lineages as determined by IRBP gene sequences”. Molecular Phylogenetics and Evolution. 31 (1): 256–276. doi:10.1016/j.ympev.2003.07.002. PMID 15019624. 
  4. ^ Poux, C.; Madsen, O.; Marquard, E.; Vieites, D. R.; de Jong, W. W.; Vences, M. (). „Asynchronous colonization of Madagascar by the four endemic clades of primates, tenrecs, carnivores, and rodents as inferred from nuclear genes”. Systematic Biology⁠(d). Oxford University Press. 54 (5): 719–730. doi:10.1080/10635150500234534. PMID 16243759.