Neisse (râu)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Neisse Lusatiană)
Salt la: Navigare, căutare
Neisse Lusatiană
Neißemündung3.JPG
Date geografice
Emisar Oder
Date hidrologice
Lungimea cursului de apă 254 km
Date generale
Țări traversate Polonia, Cehia, Germania
Afluenți Mandau[*], Wittgendorfer Wasser[*], Kemmlitzbach[*], Malxe[*], Pließnitz[*], Q11706504[*], Q12019216[*], Q11172136[*], Q1417627[*], Q11986036[*], Ullersdorfer Bach[*], Q878397[*], Smědá River[*], Q1595261[*], Lubsza[*]

Neisse germană Lausitzer Neiße; cehă Lužická Nisa; polonă Nysa Łużycka este un râu afluent a lui Odra, cu lungimea de 254 km situat în Germania și Polonia. Râul după cel de al doilea război mondial face graniță naturală între Germania și Polonia fiind frecvent numit Neisse.În 1945 de-a lungul rîului Neisse a fost stabilită noua frontieră dintre Polonia și Germania (așa-numita linie Oder-Neisse), astfel mai multe orașe germane situate pe ambele maluri ale rîului (Zittau, Görlitz, Bad Muskau, Guben, Forst) fiind împărțite în două.

Date geografice[modificare | modificare sursă]

Râul izvorește din regiunea Isergebirge ( Munții Luzațieni) lângă Nová Ves nad Nisou (Neudorf an der Neiße), Republica Cehă la nord-est de Jablonec nad Nisou (Gablonz), la poalele lui Černá Studnice. Traversază localitățile „Jablonec nad Nisou” și Liberec (Reichenberg), la Hartau (Zittau) la altitudinea de 234 m deasupra n.m. ajunge la granița germană. Pe teritoriul Cehiei are bazinul de colectare de 360,5 km² și lungimea de 55 km. Până la Dreiländereck sud de Zittau formează pe o lungime de 1 km graniță naturală dintre Cehia și Germania, în cursul lui spre nord va forma graniță între Germania și Polonia, traversează Görlitz, Rothenburg/O.L., parcul Fürst-Pückler Bad Muskau, lasă în urmă regiunea Oberlausitz, după ce a format granița de est a Saxoniei pe o lungime de 125 km intrând în Brandenburg. Traversează în continuare Forst (Lausitz) și Guben și după 15 km se varsă la Eisenhüttenstadt în Oder.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Neisse (râu)