Neisse (râu)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Neisse Lusatiană
Neißemündung3.JPG
Date geografice
Bazin hidrograficOder Basin[*]
Lusatian Neisse Basin[*]  Modificați la Wikidata
EmisarOder  Modificați la Wikidata
Date hidrologice
Lungimea cursului de apă254 km  Modificați la Wikidata
Date generale
Țări traversatePolonia
Cehia
Germania  Modificați la Wikidata
AfluențiMandau[*], Wittgendorfer Wasser[*], Kemmlitzbach[*], Malxe[*], Pließnitz[*], Bílá Nisa[*], Harcovský potok[*], Černá Nisa[*], Jeřice[*], Q11986036[*], Ullersdorfer Bach[*], Oleška[*], Smědá River[*], Q1595261[*], Lubsza[*], Q27886830[*], Q27886829[*], Q27886779[*], Q43864080[*], Q101424713[*]  Modificați la Wikidata

Neisse (în germană Lausitzer Neiße; în cehă Lužická Nisa; în poloneză Nysa Łużycka) este un râu afluent al Odrei, cu lungimea de 254 km, situat în Germania și Polonia. Râul constituie, după cel de-al Doilea Război Mondial, granița naturală între Polonia și Germania (așa-numita linie Oder-Neisse), iar astfel mai multe orașe germane situate pe ambele maluri ale râului (Zittau, Görlitz, Bad Muskau, Guben, Forst) au fost divizate.

Date geografice[modificare | modificare sursă]

Râul izvorăște din regiunea Isergebirge (Munții Luzațieni) lângă Nová Ves nad Nisou (Neudorf an der Neiße), Republica Cehă, la nord-est de Jablonec nad Nisou (Gablonz), la poalele lui Černá Studnice. Traversază localitățile Jablonec nad Nisou și Liberec (Reichenberg), iar la Hartau (Zittau) (la altitudinea de 234 m deasupra n.m.) ajunge la granița germană. Pe teritoriul Cehiei are bazinul de colectare de 360,5 km² și lungimea de 55 km. Până la Dreiländereck, la sud de Zittau, formează pe o lungime de 1 km o graniță naturală între Cehia și Germania, iar cursul lui înspre nord formează granița între Germania și Polonia, traversează Görlitz, Rothenburg/O.L., parcul Fürst-Pückler Bad Muskau, lasă în urmă regiunea Oberlausitz, după ce a format granița de est a Saxoniei pe o lungime de 125 km, intrând în Brandenburg. Traversează în continuare Forst (Lausitz) și Guben și după 15 km se varsă la Eisenhüttenstadt în râul Odra.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Neisse (râu)

Vezi și[modificare | modificare sursă]