Muzeul de Istorie Locală și Etnografie din Brad

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Muzeul de Istorie Locală și Etnografie din Brad
Înființat1988
LocațiaStr. Cloșca nr. 2-4, Brad, județul Hunedoara
TipulEtnografie locală, Istorie locală
DirectorLiliana Țolaș
Prezență online
http://www.mcdr.ro

Muzeul de Istorie Locală și Etnografie din Brad este un muzeu în cadrul Secției de Istorie și Artă a Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva. Este amplasat în municipiul Brad, pe strada Cloșca, nr. 2-4, în apropiere de Muzeul Aurului.

Primele expoziții ale muzeului au avut la bază colecția de obiecte de artă populară ale brădeanului Ștefan Sofian, care le-a donat comunității locale încă din anul 1977, până la momentul înființării muzeului acestea fiind depozitate și expuse la Casa de Cultură din Brad.

Muzeul de Istorie Locală și Etnografie a luat ființă în data de 26 ianuarie 1988.

Cu ocazia înființării s-au deschis expozițiile permanente istorie locală, la parter, și de etnografie, la etaj.

Colecția cuprinde obiecte etnografice din zona Zarandului: clopote pentru animale, unelte, lăzi pentru grâne, lăzi de zestre, război de țesut, ceramică, costume populare, icoane, o casă tradițională amplasată în curtea muzeului, instrumente muzicale (fluiere) etc.[1]

Sălile și curtea muzeului găzduiesc evenimente, ateliere pe diverse teme, pentru copii și adulți, care aduc informații despre tradițiile, obiceiurile, meșteșugurile specifice satelor din Zarand și despre personalitățile locale: poeți sau meșteri populari.

Note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]