Muzeul Cineastului Amator

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Muzeul Cineastului Amator
TipulAparate de proiecție
Camere de filmat pe peliculă
Afișe de film
Filme vechi, pe peliculă
Aparate de fotografiat pe film
Vizioneze
Prese de tăiat și lipit film
Numărul vizitatorilor50
Prezență online
muzeulcineastului.ro

Muzeul Cineastului Amator este o inițiativă privată unică în România[1][2][3] ce își propune cercetarea și readucerea în atenția publicului a mișcării de cineamatorism din România. Principalele direcții pe care se orientează muzeul sunt colecționarea de aparatură utilizată de cineamatori (camere pe peliculă, aparate de proiecție, vizioneze, prese de tăiat și lipit filme, filme pe peliculă[4]), colecționarea de piese ce au legătură cu industria și cultura cinematografică (postere de film, poze din filme, poze cu actori, programe de film) și facilitarea accesului publicului la expozițiile realizate.

Funcțiile muzeului[modificare | modificare sursă]

Muzeul are trei funcții principale:

 • Muzeologie: conservarea, restaurarea și prezentarea obiectelor din colecția muzeului
 • Cercetare/Studiu: studiul istoriei cineamatorismului și cinematografiei, atât din România cât și din afară
 • Educație: organizarea de evenimente cu scop educațional pentru studenți, elevi și public prin tabere de profil, publicarea tuturor materialelor din cadrul muzeului către public, relațiile cu instituții de învățământ superior

Muzeologia[modificare | modificare sursă]

Muzeul deține un patrimoniu important format din aparatură utilizată de cineaștii amatori ai secolului trecut (camere de filmat pe peliculă, aparate de proiecție, vizionate, prese de tăiat și lipit film, aparate de editat film, tancuri de developare, etc.), filme pe peliculă, atât filme profesioniste cât și filme realizate de cineaști amatori, afișe de film, aparatură utilizată în cinematografe, publicații legate de activitatea cineaștilor dar și despre cinema-ul românesc și altele.

Cercetare / Studiu[modificare | modificare sursă]

Muzeul se ocupă cu studiul activității cineaștilor amatori, cu ajutorul materialelor aflate în patrimoniu (filme realizate, publicații, premii și diplome câștigate de către aceștia, interviuri cu foștii cineaști sau oameni din domeniul cinematografiei). O altă activitate este digitalizarea filmelor vechi realizate pe peliculă și publicarea acestora spre vizionare pentru public[5]. Filmele realizate de către cineamatorii vremii ne oferă informații importante despre istoria locurilor din care provin.

Educație[modificare | modificare sursă]

Muzeul pune la dispoziția publicului informații, aparatură și cunoștiințe în ceea ce privește cineamatorismul. De asemenea, o parte din activitățile muzeului au ca și scop formarea cineaștilor amatori prin tabere de formare cât și cu ajutorul cineclubului coordonat de câtre muzeu.

Evenimente[modificare | modificare sursă]

De-a lungul timpului, Muzeul Cineastului Amator a coordonat și organizat diverse evenimente pentru public. Câteva dintre aceste evenimente sunt recurente și reprezintă metoda principală prin care muzeul reușește să atragă noi vizitatori.

Noaptea Muzeelor[modificare | modificare sursă]

Muzeul Cineastului Amator sărbătorește Noaptea Muzeelor începând cu anul 2012[6][7][8][9][10]. De-a lungul timpului, activitățile organizate de muzeu au evoluat reușind să atragă din ce în ce mai mulți vizitatori.

2012[modificare | modificare sursă]

Prima oară când muzeul a organizat Noaptea Muzeelor a fost în anul 2012, cu o expoziție temporară la Muzeul Banatului Montan.[10]

Expoziție temporară a Muzeului Cineastului Amator (Noaptea Muzeelor, 2012)
Expoziție temporară a Muzeului Cineastului Amator (Noaptea Muzeelor, 2012)
2015[modificare | modificare sursă]

În 2015, evenimentul a început deja să prindă amploare. Pe lângă expozițiile temporare realizate s-au făcut și fotografii "la minut", utilizând aparatură din colecția muzeului.

Expoziție temporară a Muzeul Cineastului Amator (Noaptea Muzeelor, 2015)
Expoziție temporară a Muzeul Cineastului Amator (Noaptea Muzeelor, 2015)
Fotografii "la minut", Muzeul Cineastului Amator (Noaptea Muzeelor, 2015)
Fotografii "la minut", Muzeul Cineastului Amator (Noaptea Muzeelor, 2015)

Proiecție de film KineDok[modificare | modificare sursă]

Începând cu anul 2017, muzeul face parte și din rețeaua de distribuție de film alternativă KineDok. Astfel, pe parcursul anului 2017 se va proiecta câte un film documentar în fiecare lună[11][12] la Muzeul Cineastului Amator.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „Muzeul Cineastului Amator din Reșița, singurul de acest fel din România, prezentat în Serbia”. Accesat în . 
 2. ^ Cristian Bistriceanu. „Muzeul Cineastului Amator – unic în România”. Accesat în 08 aprilie 2017.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)
 3. ^ Cristian Bistriceanu. „Un muzeu unic în România”. Arhivat din original la 2020-08-12. Accesat în 07 aprilie 2017.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)
 4. ^ Cristian Franț. „Muzeul Cineastului Amator din Reșița recuperează filmele vechi pentru a le digitaliza”. Accesat în . 
 5. ^ „Canal Youtube Muzeul Cineastului Amator”. 
 6. ^ Roxana Bălan Nafiru. „Noaptea Muzeelor, marcata si la Resita”. Accesat în . 
 7. ^ „Noaptea Muzeelor, la Resita”. Accesat în . 
 8. ^ Roxana Bălan Nafiru. „Vizita nocturna la muzeu”. Accesat în . 
 9. ^ Ionel Ivașcu. „Invitatie la noaptea muzeelor”. Accesat în . 
 10. ^ a b Adevărul. „PREMIERA Noapte inedită a muzeelor la Reșița și Caransebeș”. Accesat în . 
 11. ^ Ildiko Szendrei. „Reșița, în programul internațional KineDok! Cinematograf în aer liber la Universitatea „Eftimie Murgu"!”. Accesat în . 
 12. ^ „Pagină de evenimente, Muzeul Cineastului Amator”. [nefuncțională]

Legături externe[modificare | modificare sursă]