Muhammad al-Bukhari

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Muhammad ibn al-Bukhari Ismail
محمد بن اسماعيل البخاري
ImamBukhari1.png
Muhammad al-Bukhari
Date personale
Născut 19 iulie 810 C.E.
13 Shawwal 194 A.H.
Bukhara, Khorasan
Decedat (60 de ani) C.E.
1 Shawwal 256 A.H.
Khartank, lângă Samarkand
Părinți Ismail ibn Ibrahim[*]
Cetățenie Califatul Abbasid
Religie Islam, sunnit
Ocupație Muhaddith, compilator de Hadis, savant islamic
Activitate
Loc de odihnă Khartank (Samarkand, Uzbekistan)
Alma mater studii despre Hadis
Ani de activitate Califatul Abbasid
Lucrări remarcabile Sahih al-Bukhari
Influențat de Ahmad ibn Hanbal
Ali ibn al-Madini
Yahya ibn Ma'in
A influențat pe Muslim ibn al-Hajjaj
Ibn Abi Asim[1]
Titlu Imam al-Bukhari
Amir al-Mu'minin fi al-Hadith
Imam Bukhary Egyptian stamp 1969.jpg

Abū 'Abd Allah Muhammad ibn Ismail ibn Ibrāhīm ibn al-Mughirah ibn Bardizbah al Ju'fī al-Bukhari (în limba arabă: أبو عبد الله محمد بن اسماعيل بن ابراهيم بن المغيرة بن بردزبه الجعفي البخاري )(n. 19 iulie 810 - d. septembrie 870), Bukhārī ( în limba persană: بخاری), numit Imam al-Bukhari sau Imam Bukhari[2], om de știință de Hadis, a realizat cea mai cunoscută culegere de hadisuri, cunoscută sub numele de Sahih al-Bukhari și considerată de către majoritatea musulmanilor drept una dintre cele mai Sahih (autentice) din toate compilațiile de hadisuri. El a scris, de asemenea, cărțile Al-Adab al-Mufrad( الآدب المفرد )[3]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Naștere[modificare | modificare sursă]

Muhammad ibn Isma`il al-Bukhari al-Ju`fi s-a născut după rugăciunea Jumu'ah de vineri, 13 Shawwal 194 AH (19 iulie 810), în orașul Bukhara în Khorasan (în prezent Uzbekistan)[2][4] și a murit într-o vineri seara, în noaptea de sărbătoarea Fitr, la vârsta de 62 ani(A.H) fara 13 zile, 29 Ramadan 256/870.

Tatăl său, Ismail ibn Ibrahim, om de știință Hadis, a fost un student al lui Malik ibn Anas. Unii oameni de știință irakieni relateaza hadisuri relatate de el.[2]

Origine[modificare | modificare sursă]

Stră-bunicul lui Bukhari, al-Mughirah, s-a stabilit în Bukhara, după acceptarea Islamului sub guvernatorul Bukharei, Yaman al-Ju`fi. Așa cum era obiceiul, el a devenit un Mawla de Yaman, și familia sa a continuat să poarte numele de „al-Ju`fi ”.[2][4][5]

Tatăl lui Al-Mughirah, Bardizbah, este ultimul strămoș cunoscut al lui Bukhari după majoritatea cercetătorilor și istoricilor. El a fost un Magian și a murit ca atare. Aceasta pentru că Subki este singurul învățat care se referă la tatăl lui Bardizbah, despre care spune că a fost numit Bazzabah (persană: بذذبه). Se cunoaște puțin despre de Bardizbah și Bazzabah, cu excepția faptului că au fost persani și că au urmat religia poporului lor.[2]

De asemenea, istoricii nu au găsit informații cu privire la bunicul lui Bukhari, Ibrahim ibn al-Mughirah.[2]

Călătorii în căutare de Hadis[modificare | modificare sursă]

Istoricul al-Dhahabi a descris viața academică timpurie a lui Muhammad al-Bukhari:

„A început să studieze Hadis în anul 205 (A.H.). A memorat lucrările lui ['Abdullah] ibn al-Mubaarak când era copil. A fost crescut de mama sa, pentru că tatăl său a murit când el era copil. A călătorit împreună cu mama și fratele său în anul 210, după ce au auzit relatările din regiunea lor. A început să scrie cărți și să nareze hadisuri încă de când era adolescent. El a spus, „Când am împlinit optsprezece ani, am inceput sa scriu despre ucenici (Sahabah) și discipoli (Tabi‘un) și spusele lor. Era în timpul lui 'Ubaid Allah ibn Musa (unul din profesorii săi). În acel moment am scris, de asemenea, o carte de istorie la mormântul Profetului pe timp de noapte cu lună plină.”[6]

La vârsta de șaisprezece ani, Muhammad al-Bukhari, împreună cu fratele său și mama sa văduvă, a făcut pelerinajul la Mecca. De acolo, el a făcut o serie de călătorii în scopul de a-și spori cunoștințele despre Hadis. A trecut prin toate centrele importante de învățare islamice din timpul său, a vorbit cu oamenii de știință și a făcut schimb de informații cu privire la Hadis. Se spune că a preluat informații despre Hadis de la peste 1.000 de oameni și că a învățat peste 600.000 de tradiții, iar de la el acestea au au fost preluate în peste 100.000 de relatări.

După șaisprezece ani de absență s-a întors în Bukhara, unde a terminat al-Jami 'ca-Sahih, o colecție de 7275 tradiții testate, aranjate în capitole, astfel încât să obțină bazele unui sistem complet de jurisprudență și legea să nu se mai aplice speculativ.

Cartea sa este foarte apreciată în rândul musulmanilor sunniți, și considerată drept cea mai importantă colecție de hadisuri autentice, chiar înaintea cărților Muwatta Imam Malik și Sahih Muslim discipolului lui Bukhari, Muslim ibn al-Hajjaj. Cei mai mulți cercetători sunniți consideră că este a doua carte după Coran în termeni de autenticitate. De asemenea, el a scris și alte cărți, inclusiv al-Adab al-Mufrad, care este o culegere de hadisuri legate de etică și maniere, precum și încă două cărți care conțin biografii ale naratorilor de hadisuri.

Mausoleul lui Muhammad al-Bukhari de lângă Samarkand, Uzbekistan

Ultimii ani[modificare | modificare sursă]

În anul 864/250, s-a stabilit în Nishapur, unde l-a întâlnit pe Musulim ibn al-Hajjaj. Acesta este considerat elevul său, și în cele din urmă colector și organizator al culegerii de hadisuri Sahih Muslim, care este considerată a doua după cea a lui al-Bukhari. A fost determinat de probleme politice să se mute la Khartank, un sat de lângă Samarkand, unde a murit în anul 870/256.

Scrieri[modificare | modificare sursă]

Lucrări care descriu naratori de hadisuri[modificare | modificare sursă]

Bukhari a scris trei lucrări despre naratori de hadisuri, în funcție de capacitatea acestora de transpunere în lucrările lor: "Scurt compendiu de naratori de hadis", "Compendiu mediu" și "Compendiu mare" (al-Tarikh al-Kabīr, al-Tarikh Al-Saghir, și al-Tarikh al-Awsat).

Compendiul Mare este publicat și are o formă certificată, canonică. Cel mediu a fost considerat a fi o formă abreviată și a fost publicat ca atare. Compendiul scurt încă să nu a fost găsit[7]. O altă lucrare, al-Kuna, este despre patronime, având ca obiect identificarea persoanelor care sunt în general cunoscute ca "Tatăl lui cutare-și-cutare" . Apoi, există o lucrare scurtă despre naratori slabi: al-Ḍu'afā al- Saghir.

Lucrari de Hadis[modificare | modificare sursă]

Două din lucrările de Hadis Bukhari au fost păstrate până în zilele noastre: al-Adab al-mufrad(„cartea dedicată problemelor de respect și decență”) și al-Jāmi' al-Musnad Al-Sahih al-Mukhtaṣar min Umur Rasul Allāh wa sunnanihi wa ayyāmihi („Colecție prescurtată de relatări orale și lanțul prin care au fost transmise din vremea Profetului, referitoare la Profet, la practicile sale și la vremurile sale”)- cunoscută, de asemenea, sub numele de Sahih al-Bukhari.

Școală de gândire[modificare | modificare sursă]

Bukhari a fost continuatorul școlii Shafi'i de gândire în jurisprudență islamică[8], deși și membrii școlilor Hanbali și Zahiri pretind același lucru[9].

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Ibn Rāhwayh, Isḥāq (1990), Balūshī, ʻAbd al-Ghafūr ʻAbd al-Ḥaqq Ḥusayn, ed., Musnad Isḥāq ibn Rāhwayh (ed. 1st), Tawzīʻ Maktabat al-Īmān, pp. 150–165 
  2. ^ a b c d e f Salaahud-Deen ibn ʿAlee ibn ʿAbdul-Maujood (1 decembrie 2005). Biografia lui Imam Bukhaaree (ed. 1st). Riyadh: Darussalam. ISBN 9960969053. http://books.google.com/books?id=NDxSBJ0E7kUC 
  3. ^ Al-Adab al-Mufrad
  4. ^ a b Melchert, Christopher. „al-Bukhārī”. Enciclopedia Islamului, vol. 3. Brill Online. http://referenceworks.brillonline.com.ezproxy.lib.utexas.edu/entries/encyclopaedia-of-islam-3/al-bukhari-COM_24024. 
  5. ^ Robson, J.. „al-Bukhārī, Muḥammad b. Ismāʿīl”. Enciclopedia Islamului, Editia a doua. Brill Online. http://referenceworks.brillonline.com.ezproxy.lib.utexas.edu/entries/encyclopaedia-of-islam-2/al-bukhari-muhammad-b-ismail-SIM_1510. 
  6. ^ Tathkirah al-Huffath, vol. 2, pg. 104-5, al-Kutub al-‘Ilmiyyah
  7. ^ Fihris Musannafāt al-Bukhāri, pp. 28-30.
  8. ^ Imam al-Bukhari. (d. 256/870; Tabaqat al-Shafi'iya, 2.212-14 [6])
  9. ^ Falih al-Dhibyani, Al-zahiriyya hiya al-madhhab al-awwal, wa al-mutakallimun 'anha yahrifun bima la ya'rifun. Interviu cu Abdul Aziz al-Harbi pentru Okaz. 15 July 2006, Iss. #1824.