Monedă Sadagura

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Monedă cu valoarea nominală de 1 para / 3 denghi

Monedele Sadagura sunt primele monede comune ambelor Principate Române (Moldova și Muntenia) și au fost puse în circulație, în timpul Războiului ruso-turc din 1768-1774, de către armata de ocupație rusă din Moldova și Țara Românească, condusă de mareșalul Piotr Rumianțev-Zadunaiski.

Istoric[modificare | modificare sursă]

În timpul războiului ruso-turc (1768-1774), încheiat prin Pacea de la Kuciuk-Kainargi, mareșalul Piotr Rumianțev-Zadunaiski - comandantul trupelor de ocupație rusești în Moldova și Țara Românească - a luat măsuri de organizare pe linie economică și fiscală a celor două principate. El a inițiat baterea unor monede care să aibă curs în cele două provincii românești, denumite de numismați monede Sadagura.

În anul 1770, a fost deschisă pe moșia aventurierului baron Nicolae Gartenberg (Sadogurschi) din orașul Sadagura, aflat în apropierea orașului Cernăuți, o monetărie ce a bătut piese cu valoarea nominală exprimată în parale, copeici și denghi. Monedele emise acolo urmau să aibă exprimată valoarea nominală atât în valută turcă, precum și în cea rusească.

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

Înainte de punerea acestora în circulație, în anul 1771 s-au executat o serie de probe monetare, cu cifrul împărătesei Ecaterina a II-a a Rusiei[1], după care s-a ajuns la tipul oficial aprobat, purtând pe avers stemele celor două Principate Române, iar pe revers valoarea nominală și anul de emitere.[1] Materialul din care au fost fabricate monedele a fost bronzul provenit din tunurile capturate de la turci.

Circulație[modificare | modificare sursă]

În 1771 au fost emise primele piese de circulație, cu valorile nominale de o para / 3 denghi, care purtau pe avers stemele celor două principate, iar pe revers valoarea nominală și milesimul 1771, precum și monede de probă.[2]

Monedele tip Sadagura au circulat atât în Moldova, cât și în Țara Românească între anii 1772-1774, iar după retragerea trupelor rusești din Principatele Române în anul 1774 ele au ieșit din uz.

Note[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]