Miklós Nagy (jurnalist)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Miklós Nagy (jurnalist)
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
Turda, Imperiul Austriac Modificați la Wikidata
Decedat (67 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Budapesta, Austro-Ungaria Modificați la Wikidata
ÎnmormântatCimitirul Kerepesi[2] Modificați la Wikidata
PărințiFerenc Nagy[*] Modificați la Wikidata
Cetățenie Ungaria Modificați la Wikidata
Ocupațiejurnalist Modificați la Wikidata

Miklós Nagy (n. , Turda, Imperiul Austriac – d. , Budapesta, Austro-Ungaria) a fost un jurnalist maghiar, care a condus timp de aproape 40 de ani săptămânalul Vasárnapi Ujság în calitate de redactor-șef.

A fost fiul pastorului reformat, jurnalistului și profesorului Ferenc Nagy.

Cariera profesională[modificare | modificare sursă]

S-a născut la Turda ca fiu al lui Ferenc Nagy (profesor la un liceu din Cluj) și al Juliannei Simon. A urmat studii liceale la Cluj, apoi a studiat dreptul la Universitatea din Pesta. A lucrat încă din anii studenției la diferite cotidiane și săptămânale. A colaborat din 1863 la săptămânalul  Vasárnapi Ujság, scriind în principal biografii ale mai multor personalități politice și literare și articole de popularizare. După moartea redactorului șef Albert Pákh în 1867, a preluat conducerea popularului săptămânal și a continuat să desfășoare această activitate până în 1905.

Activitatea sa editorială a fost caracterizată printr-un zel extraordinar și prin respect față de literatura serioasă. În cursul celor aproape patru decenii de redactare a săptămânalului Vasárnapi Ujság a impus un standard înalt, atrăgând colaborarea periodică a celor mai mari scriitori maghiari și a celor mai valoroși ilustratori. Din moment ce săptămânalul era în principal un ziar pentru familiile educate, Miklós Nagy a fondat pentru publicul larg revistele Képes Néplap (1873) și Világkrónik.

A editat, împreună cu Jókai, seria Osztrák-magyar monarchia írásban és képben, lansată în 1885 de prințul moștenitor Rudolf.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Nagy Miklós, accesat în  
  2. ^ Nagy Miklós, PIM authority[*][[PIM authority (authority file of the Petőfi Literary Museum in Budapest, Hungary)|​]], accesat în  

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Szinnyei József, Magyar írók élete és munkái IX. (Mircse–Oszvaldt), Hornyánszky, Budapesta, 1903. n/n17430.
  • Pintér Jenő, A magyar irodalom története: tudományos rendszerezés, Budapesta, 1930–1941; vol. 7: Bevezetés / Hírlapok, folyóiratok / Szerkesztők c. alfejezet. (Arcanum Kiadó)
  • Magyar életrajzi lexikon II. (L–Z). Ágnes Kenyeres (ed.). Budapesta: Akadémiai. 1969.