Sari la conținut

Mijlocaș (fotbal)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Mijlocaș defensiv)
Mijlocașul ofensiv Xavi.

În fotbal, mijlocașul este jucătorul care se poziționează între atacanți și fundași. Sarcina sa principală este să recupereze mingea de la echipa adversă, să mențină posesia acesteia și să o paseze atacanților și, de asemenea, să înscrie. Unii mijlocași au un rol mai defensiv, în timp ce alții au mai multă libertate, ajungând în atacul echipei, iar alții stau mai mult la marginea terenului, având rolul de a centra, de a pasa decisiv atacanților. Numărul de mijlocași dintr-o echipă variază de la un club la altul (deși sunt între 5 și 2 de obicei) și de la un meci la altul, depinzând de alcătuirea tactică și de rolul individual al fiecărui jucător. Grupul de mijlocași dintr-o echipă se numește mijloc.

Mijlocaș defensiv[modificare | modificare sursă]

Mijlocașul defensiv are rolul de a proteja echipa de atacurile adverse. Locul lor este în fața fundașilor.[1][2][3] În cazul în care fundașii centrali sau laterali urcă în atac, el poate primi sarcina de a le suplini poziția.[4][5] Mijlocașul defensiv Sergio Busquets a declarat că: „Antrenorul știe că sunt un jucător disciplinat căruia îi place să ajute, și dacă trebuie să alerg până în bandă pentru a acoperi poziția cuiva, e în regulă.”[5]

Mijlocaș ofensiv[modificare | modificare sursă]

Mijlocașul ofensiv, care se află între mijlocașii defensivi și atacanți, are rolul de a furniza baloane și pase decisive atacanților.[6] Același rol îl au și mijlocașii laterali.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Cox, Michael (). „Manchester United nullified Gareth Bale but forgot about Aaron Lennon”. The Guardian. Accesat în . 
  2. ^ Cox, Michael (). „The final analysis, part three: brilliant Busquets”. zonalmarking.net. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ Cox, Michael (). „How Manchester United nullified threat of Everton's Marouane Fellaini”. The Guardian. Accesat în . 
  4. ^ Cox, Michael (). „Analysing Brazil's fluid system at close quarters”. zonalmarking.net. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ a b Lowe, Sid. „Sergio Busquets: Barcelona's best supporting actor sets the stage”. The Guardian. Accesat în . 
  6. ^ „Positions in football”. talkfootball.co.uk. Accesat în .