Mihály Nagymarosi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mihály Nagymarosi
Informații generale
Nume complet Cziszler Mihály
Data nașterii [1]
Locul nașterii Nagymaros, Pesta, Ungaria
Data decesului (82 de ani)
Locul decesului Nagymaros, Pesta, Ungaria
Înălțime 174 cm
Post mijlocaș
Cluburi de seniori* Modificați la Wikidata
Ani Club
 Újpest
* Apariții și goluri pentru echipa de club doar în cadrul campionatului intern

Mihály Nagymarosi (n. , Nagymaros, Pesta, Ungaria – d. , Nagymaros, Pesta, Ungaria) a fost un fotbalist maghiar, care a evoluat pe postul de mijlocaș. Și-a început cariera la echipa din localitatea natală, Nagymarosi KIE, evoluând, de-a lungul carerei la: Phőbus FC, Újpest FC, Debreceni Dózsa și Bp. Spartacus, reprezentând de 13 ori echipa națională de fotbal a Ungariei între 1942 și 1950. A fost membru al Echipei de Aur a Ungariei.

Este consemnat că ar fi evoluat câteva meciuri pentru Textila Buhuși.

În 1946, fiind prizonier de război, dupa cel de-al Doilea Război Mondial, a jucat un meci pentru echipa garnioanei sovietice din Focșani, împotriva celor de la Textila Buhuși. Staff-ul buhușenilor, fiind impresionați de calitățile jucatorului maghiar și cunoscând valorea acestuia, au negociat un transfer, neoficial, al acestuia, alaturi de un alt jucător maghiar, tot prizonier de război, Zoerge, cu ofițerul superior al garnizoanei sovietice, aceștia fiind nevoiți, ulterior, să parcurga pe jos distanța dintre Focșani și Buhuși, fiind considerați dezertori.

Este vehiculată și plata unei sume de bani către sovietici, pentru realizarea acestui transfer.

După un joc amical al celor de la Textila, la Sfântul Gheorghe, autoritățile din Ungaria au intervenit pentru ca acesta să fie repatriat.[2][3]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Mihály Nagymarosi †, Transfermarkt 
  2. ^ Fercu, Ion (). „Ungurul magician care a jucat la Textila Buhusi, in nationala Ungariei si pe Wembley”. Deșteptarea - Liderul presei băcăuane!. Accesat în . 
  3. ^ „Ungurul magician care a jucat la Textila Buhuși, în naționala Ungariei și pe Wembley | Orașul Buhuși - anunțuri, știri și evenimente din Buhuși - Bacău”. orasulbuhusi.ro. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]