Metapedia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Metapedia
Metapedia logo
Metapedia logo
Adresă ro.metapedia.org
Slogan O enciclopedie alternativă
Comercial? Nu
Tip Enciclopedie online
Înregistrare Opțională (necesară numai pentru anumite cerințe, cum ar fi: modiificarea paginilor protejate, creare de noi articole sau încărcarea de fișiere)
Proprietar NFSE Media AB, Linköping (Suedia)
Lansat 26 octombrie 2006 (2006-10-26) (11 ani în urmă)
Statut actual Activă
Loc în clasamentul Alexa 47.683 (aprilie 2014)[1]

Metapedia este o enciclopedie multilingvă și de extremă dreapta, care afirmă că se concentrează pe cultură, artă, știință, filozofie și politică. Conține puncte de vedere ale naționalismului alb, supremației albe, neonazismului[2] și a extremei dreapta.[3][4][5] A fost oficial lansată pe 26 octombrie 2006 cu versiunea în limba suedeză la care construcția începuse pe 9 august 2006.[6][7] Versiunea în limba română a fost lansată pe 3 aprilie 2008.[8] Versiunea în limba engleză a fost lansată pe 28 aprilie 2007.[6][9] Versiunea în limba maghiară are cele mai multe articole: 144.189 la 27 septembrie 2013.[10]

Conținut[modificare | modificare sursă]

Potrivit Oficiului pentru Protecția Constituției din Renania de Nord-Westfalia, articolele de pe Metapedia sunt caracterizate de revizionism istoric și laude aduse Germaniei Naziste[5]. Din acest motiv agenția federală germană „BPjM” (Departamentul federal pentru mass-media nocivă pentru persoanele tinere) a început un „proces de indexare”.[11] O anchetă a fost, de asemenea, începută în Suedia, care l-a implicat pe Justitiekanslern (Cancelarul de Justiție), să examineze dacă site-ul ar trebui să fie urmărită penal pentru incitare la ură.[12] Cu toate acestea, după revizuirea conținutului site-ului, cancelarul de Justiție a decis, pe baza Yttrandefrihetsgrundlagens (Actul Libertății de Exprimare), să pună capăt anchetelor.[13] În ianuarie 2009, cancelarul suedez de Justiție a declarat că Metapedia a prezentat o imagine pozitivă a lui Adolf Hitler, dar a decis să nu preia ancheta.[14]

Declarație de misiune a site-ului spune că unul dintre scopurile sale „este de a prezenta o imagine mai echilibrată și corectă a luptei pro-europeane pentru publicul larg cât și pentru academicieni, care până acum au fost dependenți de puternic părtinitoarele și 'cercetător' ostilele: Searchlight, Anti-Defamation League, Southern Poverty Law Center, Simon Wiesenthal Centre și altele”.[15] Logo-ul Metapedia prezintă capul unei sculpturii ("Youth") realizată de artistul german Arno Breker.[16]

Site-ul are peste 7.000 de articole în limba engleză și are versiuni în cincisprezece limbi europene. Printre subiectele acoperite se numără: Istoria europeană, Mitologia nordică și muzică naționalistă albă.[17] Crítica de la Argentina a observat descrierile stralucitoare făcute lui Adolf Hitler și altor personalități naziste.[18]

Punere în funcțiune[modificare | modificare sursă]

Funcționarea Metapedia depinde de MediaWiki, un software, gratis și liber, pe o platformă wiki scris în PHP și construit pe baza de date MySQL.[19][20][11] Proiectul a fost demarat de editorul Anders Lagerström și este condus de el și de economistul Lennart Berg, care este profesor asociat la Universitatea din Uppsala.[20][12]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „Metapedia.org Site Info”. Alexa Internet. Accesat în . 
 2. ^ Adam G. Klein (). A Space for Hate: The White Power Movement's Adaptation Into Cyberspace. pp. 93, 104–105. ISBN 978-1-936117-07-9. 
 3. ^ Haines, Lester (). „Conservapedia too pinko? Try Metapedia - Aryans battle 'Cultural Marxism'. Theregister.co.uk. Situation Publishing. Arhivat din original la . Accesat în . 
 4. ^ Schweyer, Cléo (). „L'extrême droite s'offre une seconde jeunesse sur le web”. cafebabel.fr (în French). Babel International. Arhivat din original la . Accesat în . 
 5. ^ a b "Metapedia" als nationales Pendant zu "Wikipedia" (i.e "Metapedia" as a nationalist counterpart to "Wikipedia") from: "Report by the NRW Office for the Protection of the Constitution for the year 2008" by the Ministry of Interior of North Rhine-Westphalia. pp. 59f. de
 6. ^ a b „Metapedia — Introduction”. metapedia.org. Metapedia. Arhivat din original|archive-url= necesită |url= (help) la . 
 7. ^ „Versionshistorik för "Huvudsida"”. sv.metapedia.org (în Swedish). Metapedia. Arhivat din original|archive-url= necesită |url= (help) la . 
 8. ^ „Pagina principală”. Metapedia. 
 9. ^ „Revision history of "Main Page"”. en.metapedia.org. Metapedia. Arhivat din original|archive-url= necesită |url= (help) la . 
 10. ^ „Kezdőlap”. hu.metapedia.org (în Hungarian). Metapedia. Arhivat din original|archive-url= necesită |url= (help) la . 
 11. ^ a b Bulletin of the German Parliament 16/10215 from September 12, 2008, pp. 6f.: Answer of the German government to a parliamentary query by the Green Member of the German Parliament Monika Lazar de
 12. ^ a b Nazistsida blir fall för JK Östgöta Correspondenten, 09 February 2007 sv
 13. ^ Ingen förundersökning kring Metapedia, Sveriges Radio Östergötland, 20 February 2007 sv
 14. ^ JK: Positiv text om Hitler inte hets mot folkgrupp Föreningen Grävande Journalister, 26 January 2009 sv
 15. ^ „Metapedia: Mission statement”. en.metapedia.org. Metapedia. . Arhivat din original|archive-url= necesită |url= (help) la . 
 16. ^ „Metapedia: Projektbeschreibung”. de.metapedia.org (în German). Metapedia. . Arhivat din original|archive-url= necesită |url= (help) la . 
 17. ^ „Aryan Encyclopedia Takes Off”. Splcenter.org. Montgomery, Alabama: Southern Poverty Law Center. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 18. ^ Llegó la Wikipedia de ultraderecha, Crítica de la Argentina es
 19. ^ Judeförföljelser på internet , Dagens Nyheter, 08 February 2007 sv
 20. ^ a b Extremisternas ”uppslagsverk” kan vara olagligt, Östgöta Correspondenten, 09 February 2007 sv