Metapedia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Metapedia
Metapedia logo
Metapedia logo
Adresăro.metapedia.org
SloganO enciclopedie alternativă
Comercial?Nu
TipEnciclopedie online
ÎnregistrareOpțională (necesară numai pentru anumite cerințe, cum ar fi: modiificarea paginilor protejate, creare de noi articole sau încărcarea de fișiere)
ProprietarNFSE Media AB, Linköping (Suedia)
Lansat26 octombrie 2006 (2006-10-26) (15 ani în urmă)
Statut actualActivă
Loc în clasamentul Alexa 47.683 (aprilie 2014)[1]
Limbamai multe limbi[*]  Modificați la Wikidata

Metapedia este o enciclopedie multilingvă și de extremă dreapta, care afirmă că se concentrează pe cultură, artă, știință, filozofie și politică. Conține puncte de vedere ale naționalismului alb, supremației albe, neonazismului[2] și a extremei dreapta.[3][4][5] A fost oficial lansată pe 26 octombrie 2006 cu versiunea în limba suedeză la care construcția începuse pe 9 august 2006.[6][7] Versiunea în limba română a fost lansată pe 3 aprilie 2008.[8] Versiunea în limba engleză a fost lansată pe 28 aprilie 2007.[6][9] Versiunea în limba maghiară are cele mai multe articole: 144.189 la 27 septembrie 2013.[10]

Conținut[modificare | modificare sursă]

Potrivit Oficiului pentru Protecția Constituției din Renania de Nord-Westfalia, articolele de pe Metapedia sunt caracterizate de revizionism istoric și laude aduse Germaniei Naziste[5]. Din acest motiv agenția federală germană „BPjM” (Departamentul federal pentru mass-media nocivă pentru persoanele tinere) a început un „proces de indexare”.[11] O anchetă a fost, de asemenea, începută în Suedia, care l-a implicat pe Justitiekanslern (Cancelarul de Justiție), să examineze dacă site-ul ar trebui să fie urmărită penal pentru incitare la ură.[12] Cu toate acestea, după revizuirea conținutului site-ului, cancelarul de Justiție a decis, pe baza Yttrandefrihetsgrundlagens (Actul Libertății de Exprimare), să pună capăt anchetelor.[13] În ianuarie 2009, cancelarul suedez de Justiție a declarat că Metapedia a prezentat o imagine pozitivă a lui Adolf Hitler, dar a decis să nu preia ancheta.[14]

Declarație de misiune a site-ului spune că unul dintre scopurile sale „este de a prezenta o imagine mai echilibrată și corectă a luptei pro-europeane pentru publicul larg cât și pentru academicieni, care până acum au fost dependenți de puternic părtinitoarele și 'cercetător' ostilele: Searchlight, Anti-Defamation League, Southern Poverty Law Center, Simon Wiesenthal Centre și altele”.[15] Logo-ul Metapedia prezintă capul unei sculpturii ("Youth") realizată de artistul german Arno Breker.[16]

Site-ul are peste 7.000 de articole în limba engleză și are versiuni în cincisprezece limbi europene. Printre subiectele acoperite se numără: Istoria europeană, Mitologia nordică și muzică naționalistă albă.[17] Crítica de la Argentina a observat descrierile stralucitoare făcute lui Adolf Hitler și altor personalități naziste.[18]

Punere în funcțiune[modificare | modificare sursă]

Funcționarea Metapedia depinde de MediaWiki, un software, gratis și liber, pe o platformă wiki scris în PHP și construit pe baza de date MySQL.[19][20][11] Proiectul a fost demarat de editorul Anders Lagerström și este condus de el și de economistul Lennart Berg, care este profesor asociat la Universitatea din Uppsala.[20][12]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „Metapedia.org Site Info”. Alexa Internet. Accesat în . 
 2. ^ Adam G. Klein (iunie 2010). A Space for Hate: The White Power Movement's Adaptation Into Cyberspace. pp. 93, 104–105. ISBN 978-1-936117-07-9. 
 3. ^ Haines, Lester (). „Conservapedia too pinko? Try Metapedia - Aryans battle 'Cultural Marxism'. Theregister.co.uk. Situation Publishing. Arhivat din original la . Accesat în . 
 4. ^ Schweyer, Cléo (). „L'extrême droite s'offre une seconde jeunesse sur le web”. cafebabel.fr (în French). Babel International. Arhivat din original la . Accesat în . 
 5. ^ a b "Metapedia" als nationales Pendant zu "Wikipedia" (i.e "Metapedia" as a nationalist counterpart to "Wikipedia") from: "Report by the NRW Office for the Protection of the Constitution for the year 2008" by the Ministry of Interior of North Rhine-Westphalia. pp. 59f. de
 6. ^ a b „Metapedia — Introduction”. metapedia.org. Metapedia. Arhivat din original|archive-url= necesită |url= (ajutor) la . 
 7. ^ „Versionshistorik för "Huvudsida"”. sv.metapedia.org (în Swedish). Metapedia. Arhivat din original|archive-url= necesită |url= (ajutor) la . 
 8. ^ „Pagina principală”. Metapedia. 
 9. ^ „Revision history of "Main Page"”. en.metapedia.org. Metapedia. Arhivat din original|archive-url= necesită |url= (ajutor) la . 
 10. ^ „Kezdőlap”. hu.metapedia.org (în Hungarian). Metapedia. Arhivat din original|archive-url= necesită |url= (ajutor) la . 
 11. ^ a b Bulletin of the German Parliament 16/10215 from 12 septembrie 2008, pp. 6f.: Answer of the German government to a parliamentary query by the Green Member of the German Parliament Monika Lazar de
 12. ^ a b Nazistsida blir fall för JK Östgöta Correspondenten, 09 February 2007 sv
 13. ^ Ingen förundersökning kring Metapedia, Sveriges Radio Östergötland, 20 February 2007 sv
 14. ^ JK: Positiv text om Hitler inte hets mot folkgrupp Föreningen Grävande Journalister, 26 January 2009 sv
 15. ^ „Metapedia: Mission statement”. en.metapedia.org. Metapedia. . Arhivat din original|archive-url= necesită |url= (ajutor) la . 
 16. ^ „Metapedia: Projektbeschreibung”. de.metapedia.org (în German). Metapedia. . Arhivat din original|archive-url= necesită |url= (ajutor) la . 
 17. ^ „Aryan Encyclopedia Takes Off”. Splcenter.org. Montgomery, Alabama: Southern Poverty Law Center. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 18. ^ Llegó la Wikipedia de ultraderecha, Crítica de la Argentina es
 19. ^ Judeförföljelser på internet , Dagens Nyheter, 08 February 2007 sv
 20. ^ a b Extremisternas ”uppslagsverk” kan vara olagligt, Östgöta Correspondenten, 09 February 2007 sv