Sari la conținut

Mergini

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Rațe de mare
Rață arlechin, Histrionicus histrionicus (mascul)
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Aves
Ordin: Anseriformes
Familie: Anatidae
Subfamilie: Anatinae
Trib: Mergini
Rafinesque, 1815
Genuri

Clangula
Histrionicus
Polysticta
Camptorhynchus
Somateria
Melanitta
Bucephala
Mergellus
Lophodytes
Mergus

Rațele de mare (Mergini) sunt un trib din subfamilia rațelor, Anatinae. Taxonomia acestui grup este incompletă. Unele autorități separă grupul ca o subfamilie, în timp ce altele elimină unele genuri. Majoritatea speciilor din cadrul grupului își petrec iernile în apropierea apelor de coastă. Multe specii au dezvoltat glande saline specializate pentru a le permite să tolereze apa sărată, dar acestea sunt slab dezvoltate la pui. Unele dintre specii preferă habitatele riverane. Toate cele 22 de specii din acest grup, cu excepția a două, trăiesc în latitudini nordice îndepărtate.

Membrii acestui grup care se hrănesc cu pește, au ciocurile zimțate pentru a le ajuta să prindă prada și sunt adesea cunoscute sub numele de „cioc de ferăstrău”. Alte rațe de mare se hrănesc scufundându-se sub apă, luând moluște sau crustacee de pe fundul mării. Rațele de mare îmbracă penajul de eclipsă la sfârșitul verii și își schimbă penajul de reproducere în timpul iernii.

Mai jos este prezentată o filogenie bazată pe un studiu mitogenomic al plasării Camptorhynchus labradorius și a "gâștei" scufundătoare Chendytes lawi.[1]

Mergini
  1. ^ Janet C. Buckner; Ryan Ellingson; David A. Gold; Terry L. Jones; David K. Jacobs (). „Mitogenomics supports an unexpected taxonomic relationship for the extinct diving duck Chendytes lawi and definitively places the extinct Labrador Duck”. Molecular Phylogenetics and Evolution. 122: 102–109. doi:10.1016/j.ympev.2017.12.008. PMID 29247849.