Megalara garuda

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search


Megalara garuda
Megalara garuda male.png
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Arthropoda
Clasă: Insecta
Ordin: Hymenoptera
Familie: Crabronidae
Subfamilie: Crabroninae
Trib: Larrini
Gen: Megalara
Specie: M. garuda
Nume binomial
Megalara garuda
Kimsey, Ohl, 2012

Megalara garuda este o viespe de mari dimensiuni din genul Megalara, familia Crabronidae, tribul Larrini. A fost descoperită pentru prima dată în anul 2011 de către Lynn Kimsey, director al Muzeului de Entomologie Bohart și profesor de entomologie la Universitatea din California, Davis,[1] pe munții Mekongga din partea de sud-est a insulei indoneziene Sulawesi. A fost descoperită simultan și de Michael Ohl, directorul secției de entomologie de la Museum für Naturkunde din Berlin, Germania.

În martie 2012 a fost lansată o descriere științifică a insectei. Specia a fost numită după Garuda, simbolul național al Indoneziei, un luptător mitic.

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

Masculii măsoară 3,3 cm (1,3 inchi), și au fălci de mari dimensiuni. Femelele sunt ceva mai mici, dar mai mari decât celelalte specii din sub-familie. Amândouă sexele au o culoare negru-sclipitor, cu aripi negre. Este un prădător solitar al altor specii de insecte. Această specie are un diformism sexual puternic. Mărimea acestei viespi a fost în așa fel comentată de către Kimsey: "Dinții lor sunt așa de lungi încât înconjoară capul când sunt închiși. Când fălcile sunt deschise, acestea sunt mai lungi decât picioarele din față."

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]