Medicină translațională

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Medicina translațională (adesea menționată ca știința translațională, care este o formă) este definită de Societatea Europeana de Medicină Translațională (EUSTM) ca "o ramură interdisciplinară a domeniului biomedical care se sprijină pe trei piloni principali: benchside (banca de date), bedside (tratarea bolnavului) și comunitatea (medicală mondială)". 

Scopul medicinei translaționale (TM) este de a combina discipline, resurse, cunoștințe și tehnici în cadrul acestor trei piloni pentru a promova îmbunătățiri în prevenție, diagnostic și terapie. În consecință, medicina translațională este un domeniu eminamente interdisciplinar, scopul principal fiind acela de a profita de progresele din diferite domenii conexe sau din practica medicală din întreaga lume,  în scopul îmbunătățirii globale a sistemului de sănătate în măsură semnificativă.

Organizațiile internaționale de TM[modificare | modificare sursă]

Societatea europeană pentru Medicină Translațională (EUSTM)[modificare | modificare sursă]

Societatea Europeana de Medicina de Translatie (EUSTM) este o organizație globală non-profit și neutră de asistență medicală  al cărei obiectiv principal este de a consolida la nivel mondial îngrijirea sănătății prin utilizarea abordărilor, resurselor și expertizei medicinei translaționale.[1] Societatea facilitează cooperarea și interacțiunea între clinicieni, cercetători, mediile academice, industrie, guverne, agenții de reglementare, investitori și factori de decizie politică, în scopul de a dezvolta și de a crea programe și inițiative de medicină translațională de înaltă calitate, cu scopul general de a îmbunătăți asistența medicală a populației la nivel mondial. Societatea își propune să sporească cercetarea și dezvoltarea de noi și la prețuri accesibile instrumente de diagnosticare și tratare a tulburărilor clinice care afectează populația la nivel mondial.

Academia Profesioniștilor în Medicina Translațională (ATMP)[modificare | modificare sursă]

Academia Profesioniștilor în Medicina Translațională (ATMP), academie de înaltă calitate, standarde și etică se ocupă de programe educaționale pentru a se asigura că toți profesioniștii clinicieni și oameni de știință pot atinge nivelul de  excelență în domeniile lor. Programele sunt acreditate de catre Societatea Europeana de Medicină Translațională (EUSTM).

A se vedea, de asemenea,[modificare | modificare sursă]

  • Jurnalul American de Cercetare Translațională (publicație)
  • Clinice și Știința Translațională (publicație)
  • Science Translational Medicine (publicație)

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Cohrs, Randall J.; Martin, Tyler; Ghahramani, Parviz; Bidaut, Luc; Higgins, Paul J.; Shahzad, Aamir. „Translational Medicine definition by the European Society for Translational Medicine”. New Horizons in Translational Medicine. 2 (3): 86–88. doi:10.1016/j.nhtm.2014.12.002.  Mai multe valori specificate pentru |DOI= și |doi= (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]