Medalia „Custodele Coroanei române”

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Medalia Custodele Coroanei române
Decernată de Royal standard of Romania (King, 1922 model).svg Custodele Coroanei române
Tip Decorație civilă
Eligibilitate Civili și militari
Decernată pentru Realizări ieșite din comun în România, în domeniile social, ecologic, al dezvoltării durabile, în științe și arte, performanțe profesionale deosebite.
Statut Activ
Descriere O singură clasă
Statistici
Creată la 2012
Atribuite 400

Decorația Regală Custodele Coroanei Române” este o distincție creată în anul 2012 de fostul rege Mihai I al României, șeful Familiei Regale a României.[1]

Spre deosebire de celelalte decorații regale, medalia s-a acordat, încă de la înființare prin decizia principesei Margareta, Custodele Coroanei române, în timpul vieții tatălui său, când aceasta a deținut titlul de Principesă Moștenitoare.

Medalia „Custodele Coroanei române” este o medalie de merit. Ea poate fi acordată persoanelor cu realizări ieșite din comun în România, în domeniile social, ecologic, al dezvoltării durabile, în științe și arte, precum și pentru performanțe excepționale în diverse profesii și meșteșuguri.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Medalia „Custodele Coroanei române” este de formă ovală, cu dimensiunile ovalului de 40x30 mm, și este confecționată din argint cu puritate de 925‰.

Pe avers este reprezentrat chipul în profil dreapta al principesei moștenitoare a României, înconjurat în partea se sus de cuvintele „MARGARETA, CUSTODELE COROANEI ROMÂNE”, iar în partea de jos, între două puncte, apare trecut anul de înființare al medaliei – 2012. Pe revers este stampată, în relief, [[Cifru Regal|Cifrul Principesei Moștenitoare]], format din litera M prevăzută deasupra cu o coroană.

Deasupra ovalului este coroana regală, prinsă printr-un anou de panglica din moar albastru, care are pe fiecare margine o dungă argintie.

La decorația pentru bărbați, panglica este de formă dreptunghiulară, iar la cea pentru femei, de forma unei funde cu nod. Decorația se prinde cu ac, precum broșa, la piept, în partea stângă, deasupra inimii.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Medalia Custodele Coroanei române”. Familia Regala. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]