Matrix - Reîncărcat

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
The Matrix Reloaded
Matrix - Reîncărcat
The Matrix Reloaded.jpg
RatingRating.gif
Titlu originarThe Matrix Reloaded
Genfilm de acțiune
film thriller
film științifico-fantastic
martial arts film
cyberpunk  Modificați la Wikidata
RegizorFrații Wachowski
AutorFrații Wachowski
ScenaristLilly Wachowski[*]
Lana Wachowski[*]  Modificați la Wikidata
ProducătorJoel Silver
DistribuitorWarner Bros. Pictures
Roadshow Entertainment (Australia & New Zealand)[1]
StudioVillage Roadshow Pictures
Silver Pictures
Director de imagineBill Pope
MontajZach Staenberg
MuzicaDon Davis
DistribuțieKeanu Reeves
Laurence Fishburne
Carrie-Anne Moss
Hugo Weaving
Harold Perrineau
Randall Duk Kim
Jada Pinkett Smith
Premiera7 mai 2003 (2003-05-07) (premiera) 15 mai 2003 (2003-05-15) (Statele Unite)
Durata138 minute[2]
ȚaraStatele Unite
Australia
Filmat înSydney  Modificați la Wikidata
Limba originalăEngleză
Franceză
Buget127 [3]–150[4] milioane $
Încasări742.128.461 $[4]
Precedat deMatrix  Modificați la Wikidata
Urmat deMatrix - Revoluții  Modificați la Wikidata
Website oficialhttp://www.thematrix.com/  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
Internet Movie Database
Rotten Tomatoes
CineMagia
AlloCiné
Allmovie
Metacritic
MovieMeter
Elonet
ČSFD
KinoPoisk
TV.com
Cineplex
cine.gr
elCinema.com
PORT.hu

Matrix - Reîncărcat (original: The Matrix Reloaded) este un film de acțiune științifico-fantastic din 2003. Este al doilea film din trilogia Matrix, și sequel al filmului din 1999. A fost regizat de frații Wachowski (Andy și Larry) și a avut premiera pe 7 mai 2003 în Westwood, Los Angeles, California. Lansarea generală a avut loc pe 15 mai 2003. Filmul continuă firul poveștii din primul Matrix și explorează în continuare războiul între umanitate și inteligența artificială, atât în Matrice cât și în lumea reală. Subiectul filmului a fost extins într-un serial animat - Animatrix, precum și într-un joc video denumit Enter the Matrix. Urmarea filmului se numește Matrix Revolutions iar aceasta pune capăt trilogiei.

Subiect[modificare | modificare sursă]

Information icon.svg Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

La 6 luni după evenimentele primului film, Neo(Keanu Reeves) se trezește după ce are un coșmar în care o vede pe Trinity, împușcată de un Agent, căzând prin fereastra unui bloc de birouri. Morpheus primește un mesaj de la căpitanul Niobe (Jada Pinkett Smith) al navei Logos, convocând o întâlnire de urgență a flotei orașului Zion. Conform informațiilor primite de la căpitanul Thaddeus, 250.000 de Santinele sapă în pământ către Zion și îl vor invada în mai puțin de 72 de ore. Comandantul Lock, ofițerul în grad al orașului, ordonă ca toate navele și echipajele lor să se întoarca în Zion pentru a face față invaziei mașinilor. Morpheus cere unei nave să rămână în urmă pentru a contacta Oracolul, sfidând ordinele comandandtului Lock. Între timp, unul din membrii echipajului navei Caduceus pe nume Bane, aflat într-o misiune în Matrice, este atacat de Agentul Smith, care se pare ca încă nu a fost distrus de la ultima confruntare cu Neo. Smith se copiază peste mintea lui Bane și se descarcă în trupul fizic al acestuia din lumea reală.

Între timp, echipajul navei Nebuchadnezzar se întoarce în Zion și participă la o adunare în templul orașului, unde Morpheus anunță vestea despre mașinile care avansează spre oraș, dar atitudinea sa pozitivă și discursul înviorător pe care îl ține în fața locuitorilor orașului le dă curaj acestora. În timp ce populația se dezlănțuie într-o petrecere, Neo și Trinity fac dragoste, dar Neo este în continuare îngrijorat în legătură cu coșmarul despre moartea lui Trinity. Mai târziu, în dimineața următoare, Neo primește un mesaj de la Oracol și se întâlnește cu aceasta și cu garda ei de corp, Seraph. Știind că ea face parte din sistem, Neo o întreaba cum poate să aibă încredere în ea. Aceasta îi spune că numai el poate decide daca o consideră aliat sau dușman.

Oracolul îi explică lui Neo că acesta trebuie să ajungă la Sursă, nucleul principal al mașinilor, unde calea Alesului ia sfârșit. Pentru a putea realiza aceasta, Neo trebuie să găsească un program în Matrice numit Făuritorul de chei, ținut prizonier de Merovingian, un alt program care ia înfățișarea unui burghez francez. Făuritorul de chei este singurul care îi poate facilita accesul lui Neo către Sursă. Oracolul pleacă după ce termină de vorbit cu Neo, iar acesta, rămas singur, este întâlnit de Agentul Smith. Acesta îi explică lui Neo că după ce a fost învins în ultima luptă, urma să se întoarcă la Sursă pentru a fi șters, dar a refuzat și a devenit astfel un program exilat al Matricei. Smith îi reproșează lui Neo că în urma acestei întâmplări, și-a pierdut scopul pe care îl avea, de a fi un Agent al sistemului, și dorește astfel să se răzbune pe Neo. Își demonstrează noua sa abilitate de a se copia peste oricine aflat în preajmă și astfel se pornește o luptă între Neo și nenumăratele clone pe care Smith le-a creat. Neo le ține piept folosindu-se de cunoștințele sale de arte marțiale și de o bară de metal cu care îi ține la distanță. Fiind depășit numeric și realizând că Smith nu mai încetează să trimită tot mai multe copii ale sale, Neo părăsește lupta și își ia zborul, iar clonele lui Smith se dispersează.

Merovingianul şi Persefona

Neo, Morpheus și Trinity îl vizitează pe Merovingian și i-l cer pe Făuritorul de chei, dar francezul îi refuză. Soția lui, Persefona, sătulă de atitudinea și infidelitatea soțului ei, îl sfidează și îi conduce pe cei trei către Făuritorul de chei. Acesta este eliberat de Neo, iar Merovingian, aflând de trădarea soției lui, își cheamă slujitorii pentru a-și recaptura prizonierul. În timp ce Neo se luptă cu gărzile iscusite ale Merovingianului, Morpheus, Trinity și Făuritorul de chei o iau la fugă, gonind cu mașina pe o autostradă aglomerată. Doi oameni ai Merovingianlui și mai mulți Agenți sunt în urmărirea lor. Morpheus îi distruge pe acoliții Merovingianului, aruncându-le în aer mașina. Apoi, el și cu Făuritorul de chei sunt salvați de Neo după ce două camioane counduse de Agenți se ciocnesc și explodează. Între timp, în lumea reală, navele rămase în Zion se pregătesc de lupta cu mașinile. În Matrice, echipajele a trei nave: Nebuchadnezzar, Vigilant și Logos îi ajută pe Neo, Morpheus și pe Făuritorul de chei să ajungă la ușa care duce la Sursă, aflată într-o clădire de birouri. Echipajul de pe Logos trebuie să oprească o uzină electrică din apropiere pentru a preveni un sistem de securitate care ar arunca în aer clădirea care duce la Sursă în momentul în care Făuritorul de chei ar descuia ușa. Echipajul de pe Vigilant trebuie să distrugă generatorul de rezervă al uzinei electrice, însă misiunea acestora eșuează atunci când un grup de Santinele le bombardează nava în lumea reală, distrugând odată cu aceasta și membrii echipajului care erau conectați la Matrice. Văzând cele întâmplate, Trinity, rămasă pe Nebuchadnezzar în urma dorinței lui Neo de a o ține în siguranță, decide să intre în Matrice pe cont propriu și să distrugă ea însăși uzina electrică. Deși reușește, nu apucă să mai iasă din Matrice, deoarece este întâmpinată de un Agent și trebuie să se lupte cu acesta pentru a scăpa. Între timp, înapoi în clădire, Neo și ceilalți doi se întâlnesc cu clonele lui Smith. Făuritorul de chei reușește să deschidă intrarea către Sursă, permițându-le lui Neo și lui Morpheus să intre, dar toate acestea cu prețul vieții lui. Este împușcat de Smith și dublurile lui și moare.

Neo îl confruntă pe Arhitect

Morpheus se deconectează de la Matrice iar Neo ajunge într-o cameră plină cu monitoare, în mijlocul căreia se află un bărbat îmbrăcat într-un costum, stând pe un scaun. Acesta se proclamă a fi Arhitectul, creatorul Matricei. Arhitectul îi dezvăluie lui Neo că au existat mai multe versiuni ale Matricei, și odată cu ele, mai multe versiuni ale Alesului. Alesul este o anomalie a Matricei, folosit de mașini ca o unealtă de control, pentru a selecta și a scoate din Matrice indivizii care resping sistemul. Astfel se formează orașul Zion, care după un anumit timp este distrus, apoi Matricea este actualizată și îmbunătățită iar Alesul se întoarce la Sursă și este reprogramat pentru ca mai târziu să-și înceapă din nou misiunea de a scoate indivizii rebeli din următoarea versiune a Matricei și să repete ciclul. Arhitectul spune că aceasta este a șasea versiune a Matricii și a șasea oară când Zion-ul urmează să fie distrus. Apoi îi arată lui Neo două uși și îi dă o alegere: ori se duce în cea care duce la Sursă și își continuă misiunea pentru care a fost programat, ori se duce pe cealaltă care duce înapoi în Matrice. Arhitectul îl avertizează pe Neo că refuzul de a merge înapoi la Sursă va rezulta într-o eroare fatală a Matricei, omorându-i pe toți cei conectați, care odată cu distrugerea orașului Zion va duce la dispariția rasei umane. Neo refuză oferta Arhitectului și se întoarce în Matrice, unde Trinity este împușcată mortal de Agentul cu care se lupta, în timp ce cade din clădire, exact ca în visul lui Neo. Acesta o prinde chiar înainte să se lovească de pământ și, folosindu-se de puterea lui de manipulare a Matricei, o readuce la viață. Întorcându-se pe Nebuchadnezzar, Neo explică echipajului spusele Arhitectului despre profeția Alesului și distrugerea iminentă a orașului. Morpheus nu cedează în credința lui în Ales. După un scurt timp, nava este reperată de Santinele și distrusă în timp ce echipajul acesteia evacuează. Neo salvează echipajul doborând Santinelele cu puterea minții sale, dar se prăbușește inconștient în urma acestei acțiuni.

Echipajul este apoi preluat de o altă navă, numită Hammer, care se afla în apropiere. Membrii acesteia le explică celor de pe Nebuchadnezzar încercarea catastrofală de a opri mașinile să ajungă în oraș. Planul era de a folosi pulsul electro-magnetic al navelor pentru a dezafecta mașinile, dar cineva l-a declanșat înainte ca navele să ajungă pe poziție. Navele au rămas paralizate în urma acestei acțiuni iar mașinile au măcelărit echipajele lor. Un singur supraviețuitor este găsit: Bane. Scena finală a filmului îi arată pe Neo și pe Bane, aflați pe două paturi într-o infirmerie, unul la capătul celuilalt.

Distribuția[modificare | modificare sursă]

Zee a fost inițial jucat de Aaliyah, care a murit într-un accident de avion 25 august 2001 înainte de a se termina filmările, prin urmare toate scenele sale au fost re-filmate cu actrița Nona Gaye.[5][6]

Producția[modificare | modificare sursă]

Cea mai mare parte a filmului a fost filmată în Sydney, Australia. Urmărirea de pe autostradă a fost filmată în baza aeriană navală abandonată din orașul Alameda, California. Aici, producătorii au construit o autostradă de aproximativ 2,5 km special pentru film (folosită mai târziu de producătorii serialului documentar MythBusters). Porțiuni ale urmăririi au fost produse și în Oakland, California, iar scena din tunel a fost filmată în Webster Tube, care leagă Oakland de Alameda.

97% din materialele folosite pe platourile de filmare au fost reciclate. De exemplu, tone de material lemnos au fost trimise în Mexic, pentru construirea de case pentru venituri mici.[7]

Recepție[modificare | modificare sursă]

Box office[modificare | modificare sursă]

Matrix Reloaded a încasat 37,5 milioane $ la deschiderea sa în America de Nord în ziua de joi, îm 3.603 de cinematografe, acesta fiind al doilea film după venitul din prima zi după Spider-Man cu 39,4 milioane $, și filmul cu cele mai mai profituri lansat joia. În primul weekend filmul a adunat 91,7 milioane $,[8] iar per total a încasat 281,5 milioane $ în SUA, și 742,1 milioane $ în lumea întreagă.[4]

Critică[modificare | modificare sursă]

Reloaded a primit în mare parte recenzii pozitive, cu un rating la Rotten Tomatoes de 73%.[9] Scorul mediu al folmului la Metacritic este 63/100.[10] Totuși, Entertainment Weekly l-a inclus în "25 cele mai rele sequels realizate vreodată".[11]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „Film Distribution - Village Roadshow Limited”. Village Roadshow Pictures. . Accesat în . 
 2. ^ THE MATRIX RELOADED (15)”. Warner Bros. British Board of Film Classification. . Accesat în . 
 3. ^ Allmovie. 2010a. The Matrix Reloaded. [Online] Rovi Corporation (Updated 2010) Available at: http://www.allmovie.com/movie/the-matrix-reloaded-v279420 [Accessed 19 February 2010]. Archived at http://www.webcitation.org/5nfH2gABv.
 4. ^ a b c „The Matrix Reloaded (2003)”. Box Office Mojo. Accesat în . 
 5. ^ „Aaliyah”. The Independent. London. . Arhivat din original la . 
 6. ^ 27 august 2001 (). „Aaliyah: A 'beautiful person's' life cut short”. Archives.cnn.com. Accesat în . [nefuncțională]
 7. ^ „Hollywood smog an inconvenient truth”. Associated Press (CNN.com). . Arhivat din original la . 
 8. ^ Weekend Box Office Results for May 16-18, 2003 - Box Office Mojo
 9. ^ „The Matrix Reloaded Movie Reviews, Pictures”. Rotten Tomatoes. Accesat în . 
 10. ^ „The Matrix Reloaded: Reviews”. Metacritic. . Accesat în . 
 11. ^ „The 25 Worst Sequels Ever Made – EW.com”. Entertainment Weekly. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]