Mary Elizabeth Frye

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Mary Elizabeth Frye
Date personale
Născută 13 noiembrie 1905(1905-11-13)
Dayton, Ohio Ohio, Statele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii
Decedată (98 de ani)
Baltimore, Maryland Maryland, Statele Unite
Căsătorită cu Claud Frye
Cetățenie Flag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
Ocupație poetă, florăreasă

Mary Elizabeth Frye [pronunție, frai] (n. 13 noiembrie 1905, Dayton, statul Ohio − d. 15 septembrie 2004, Baltimore, statul Maryland) a fost o casnică și florăreasă din Baltimore, Maryland, descoperită târziu ca fiind autoarea celebrei poezii Do not stand at my grave and weep (în română Nu sta la mormântul meu ca să plângi), scrisă in anul 1932.

Biografie[modificare | modificare sursă]

A rămas orfană la varsta de trei ani. Identitatea autorului poeziei a fost necunoscută până spre finele decadei 1990, când Frye a dezvăluit că ea a scris-o. Revendicarea a fost ulterior (1998) dovedită prin cercetări de către Abigail Van Buren, jurnalistă foiletonistă la Times.

Operă literară[modificare | modificare sursă]

Mary E. Fry a avut inspirația acestei poezioare capodoperă de la un caz real, apropiat, o tânără evreică prietenă (Margaret Schwarzkopf) nu s-a putut duce să verse o lacrimă la mormântul mamei în Germania, din cauza persecuțiilor antievreiești de atunci. Autoarea a oferit-o prietenei sale drept condoleanțe. Sursa acestei teorii este necunoscută. Teoria însă este plauzibilă, din doua motive: evreii au avut multe semenea cazuri, iar anul scrierii poeziei, 1932, aparține perioadei de fervoare nazistă în Germania.

Referințe[modificare | modificare sursă]


Bibliografie[modificare | modificare sursă]